NRK Meny
Normal

Hevder drapstiltalt var bevisstløs på grunn av affekt

Mette Yvonne Larsen, som forsvarer mannen som er tiltalt for å ha drept samboeren sin, hevder han var bevisstløs på grunn av affekt.

Mette Yvonne Larsen

Den drapstiltaltes forsvarer, Mette Yvonne Larsen, mener han var bevisstløs på grunn av affekt.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

I dag fortalte den drapstiltalte mannen i Eiker, Modum og Sigdal tingrett hvordan han plutselig fant seg selv stående over sin døde samboer. Han lette etter puls, og fant ingen, sier han. Så forteller han at han gikk og skiftet klær, før han pakket en liten sekk med ekstra skift og tannbørste.

Hun hadde funnet en annen

De to hadde hatt et turbulent forhold lenge. De hadde flyttet fra hverandre flere ganger.

Da han kom hjem i 22-tiden den fatale mandagen i april i fjor, fortalte samboeren at hun hadde fått seg en ny kjæreste.

Han trodde ikke på det, før hun viste ham tekstmeldinger hun hadde på telefonen sin. Innholdet, sier han, levnet ingen tvil om at det var riktig. Hun hadde virkelig funnet en annen.

Han husker han sparket henne i hodet. Hva som hendte etter det, er helt borte, sier han. Han husker ikke å ha drept henne, men trekker den slutning at det jo ikke kan være noen andre enn han. For det er ingen andre der, bortsett fra parets mindreårige barn, som etter det han vet befinner seg i sengen sin.

Saken fortsetter under bildet.

Aktor Håvard Skallerud og dommer Liv Synnøve Taraldsrud

Aktor Håvard Skallerud og dommer Liv Synnøve Taraldsrud.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Ringte ikke etter hjelp

Rettens administrator, Liv Synnøve Taraldsrud, spør om han vurderte å ringe etter hjelp, eller å prøve å gi henne førstehjelp.

Nei, sier han, og begrunner det med at han handlet på autopilot. Han ringer en kamerat, og han ringer en han kjenner som jobber i politiet. Så ringer han et familiemedlem, for å få vedkommende til å ta hånd om barnet. Snart er de der alle tre. Han har gått opp og hentet barnet, som han forteller satt i sengen da han kom opp. Han går ut med barnet på armen. Senere går han inn igjen for å hente flere ting barnet vil trenge. Han snakker med kameraten sin og politimannen. Nå sier han at han ikke husker så mye av det heller.

Var fornøyd med livet

Så forteller han om forholdet til kvinnen han er tiltalt for å ha drept. Han forteller om hvor forelsket han var den første tiden, og om at han syntes de hadde det bra, selv om det var en del knuter på tråden. Den mandagen drapet skjedde, hadde han ikke vært i form på flere dager. Han hadde slitt med noe influensalignende, og hadde vært på hyttetur med en kamerat i helga. Mandag var han på fotballkamp om kvelden, og gikk hjem etter å ha spist et raskt måltid på et spisested.

Bistandsadvokat Astrid Røkeberg og Mette Yvonne Larsen

De etterlattes bistandsadvokat Astrid Røkeberg i samtale med forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Han sier han var fornøyd med livet denne dagen. Han hadde jobbet i mange år som vekter, og var fotballtrener. Han hadde fått seg ny jobb i en barnehage, der han skulle begynne noen dager etter.

Det som forandret alt, sier han nå at han ikke husker så mye av.

– Må ikke ligge flat uten å kunne røre deg

Hans forsvarer, Mette Yvonne Larsen, mener at det at han ikke husker noe, kommer av at han var bevisstløs da han drepte samboeren.

– Han sier jo at han på en måte opererte på autopilot, da. Bevisstløshet i forhold til straffesaker innebærer ikke at du har ligget flat uten å kunne røre deg, men at hjernen ikke har klart å bearbeide den informasjonen og hva som skjer rundt deg. Vi vet jo at ved veldig sterke affekter, kan et sånt bevissthetstap oppstå.

Drapstiltalt nekter skyld

– Det er det vi mener det dreier seg om her, at det er langvarige belastninger i relasjonen som har ført til det.

– Hva kalles den tilstanden du mener han har vært i?

– Bevisstløshet, og det kan sammenlignes med å være psykotisk, altså utilregnelighet.

– Hvor vanskelig er det å finne ut i ettertid, om han har vært i en slik tilstand?

– De sakkyndige satte jo i gang i fjor høst, ganske kort tid etter drapet. De har prøvd å klarlegge det ved å snakke med folk. De har vært i tvil, men de har konkludert som de har gjort, at han ikke var bevisstløs. Men det er en viss tvil der, og det er det vi jobber med fra vår side. Får vi til det, kan han ikke dømmes, for da visste han ikke hva han gjorde, sier Mette Yvonne Larsen.

Dommeravhør spilles av for retten

Aktor Håvard Skallerud ønsker ikke å kommentere saken før han har holdt sin prosedyre.

Det er satt av fem dager til saken, der det vil bli ført en rekke vitner.

Retten vil også få høre et dommeravhør som er gjort med parets felles barn, som var til stede i huset da drapet skjedde.

Eiker, Modum og Sigdal tingrett

Det er satt av fem dager til saken i Eiker, Modum og Sigdal tingrett.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Kvinne drept i Krokstadelva