NRK Meny
Normal

Ole og hundene skulle kjøre Finnmarksløpet, så ble hundene syke

I flere år har Ole Sigleif Johansen og hundene trent til årets høydepunkt. I går gikk det galt.

Ole Sigleif Johansen

Ole Sigleif Johansen fra Rødberg får ikke gå Finnmarksløpet i år. Hundene har fått et halsvirus, og Johansen tør ikke ta de med ut på det 1000 kilometer lange løpet.

Foto: Privat

– Det er en infeksjon i øvre luftveier som gjør at hunden hoster veldig mye. De er såpass dårlige at de ikke kan gå et løp nå, sier hundeeieren.

Han forteller at hundene er i nokså god form, og at de ikke ser syke ut. Allikevel tør han ikke å ta de med ut på det 1000 kilometer lange Finnmarksløpet. Johansen merket allerede forrige helg at hundene var dårlige da han kjørte bil nordover.

– Det var litt småhosting fra hundene da, men jeg trodde det var på grunn av støv i buret. Men i går kveld skjønte jeg at det var «game over», sier han.

Trener over 1500 timer i året

I flere år har Johansen og hundene trent knallhardt for å ha mulighet til å delta i det prestisjetunge hundeløpet. Målrettet trening og avl skulle i år gi ham et godt løp i Finnmark. Slik blir det ikke. Johansen sier at han er både skuffet og lei seg.

Hvert år legger han og kona Eline ned mellom 1500 og 1700 timer til trening og jobb med hundene. Forberedelsene til Finnmarksløpet har de siste årene vært en livsstil for ekteparet.

– Det er en skillelig nedtur og ikke få kjøre løpet. Men man må skifte fokus og heller tenke på neste års renn, sier han.

Høye forventninger

Ekteparet hadde store forhåpninger om å vinne årets renn. De har vært med i Finnmarksløpet flere år, og i fjor kjørte Eline inn til en andreplass.

– Vi har et ekstremt godt hundespann, og hundene er bedre enn hva de har vært noen gang tidligere. Jeg hadde veldig høye forventninger, så dette er en nedtur, sier Johansen.

Antakeligvis ble hundene smittet under forrige renn for noen uker siden. I ettertid stiller Johansen seg spørsmål om det var lurt å kjøre et renn så tett opp mot Finnmarksløpet.

Kjører for gull neste år

– Vi må tenke over hva vi kunne gjort annerledes og hva vi må gjøre for at dette ikke skal skje igjen, sier han.

Neste år er Finnmarksløpet også verdensmesterskap. Da skal de stå på toppen av seierspallen, sier hundekjøreren. I år må de imidlertid ta til takke med å være tilskuere.

– Vi har venner som skal delta, og vi skal hjelpe de så godt vi kan med å komme på seierspallen.