NRK Meny
Normal

Hønefoss - byen som sover for mye

Kan Hønefoss få et snev av Paris med spesialforretninger, parkering under bakken og en ny Ringeriksbane?

Søndre Torv i Hønefoss

Det finnes mange perler i Hønefoss, men byen er også preget av trafikk og for få innbyggere i sentrum. Søndre Torv viser seg fra sin beste side.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Mange drømmer om en samlet og bevisst utvikling av Ringeriksbyen. I kveld arrangeres det derfor et stort folkemøte om byutvikling. NRK ble med to av initiativtakerne på en tur gatelangs i Hønefoss for å drømme litt om mulighetene.

Sovebyen

 Ole-Gunnar Øhren og Helge Stiksrud

Ole-Gunnar Øhren og Helge Stiksrud nyter sola og vil at den parisiske kulturen skal inspirere Hønefoss til å sove mindre.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Ole-Gunnar Øhren og Helge Stiksrud i Ringerike Venstre rusler i byens gater og filosoferer om mer aktivitet.

– Utfordringen er å skape mer aktivitet hele døgnet, om vi skal få lov å drømme. Slik som i Manhattan i New York. Og Hønefoss sover litt mye, sier de.

For at de vågale drømmene skal bli i nærheten av realitet må det bygges. Og det må bygges riktig.

– Vi må ha flere folk inn i byen, og det betyr utbygging av rimelige boliger slik at unge og småbarnsfamilier har råd til å etablere seg her.

Sola skinner og folk har inntatt bordene hos den lokale bakeren for dagens første kaffe. De to politikerne ser fram til møtet om Ringeriksbyen i kveld.

Henter inspirasjon fra Paris

– Vi holder møtet for å gi informasjon til folk flest om hvordan vi kan skape den gode byen vi vil leve i. En mer aktiv diskusjon om Hønefoss med et grønt skjær over seg, sier de.

Til møtet i kveld kommer både representanter for kommunen, Statens vegvesen og Jernbaneverket. Men noe av inspirasjonen kommer fra utlandet. Ole-Gunnar Øhren var nylig på tur i Paris sammen med professor i arkitektur, Thomas Thiis-Evensen.

Parkeringsplass i Hønefoss

Venstre i Hønefoss ønsker seg gode parkeringsløsninger og mindre trafikk i sentrum.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det blir litt pompøst å snakke om Paris, men der har de spesialforretninger for ost, for pølser, for fisk, for skalldyr – og alle disse var åpne til sent på kvelden. Noe av denne kulturen hadde vi hatt godt av i Norge, sier Øhren.

– Men er det realistisk i Hønefoss?

– Ja, det mener jeg så absolutt! Vi har planlagt over 6000 boliger i framtida, det er ikke bare en visjon, det er på tegnebrettet allerede, sier han.

Og Helge Stiksrud henger seg på tankerekken, han mener parkeringssituasjonen må ryddes opp i.

–Vi har et stort potensial dersom vi blir en miljøby. Får orden på parkering og trafikksituasjonen. Vi må dyrke fotgjengere og syklister. Og fordi vi foreløpig har sett så lite av dette, er forbedringspotensialet stort, sier Stiksrud.

Så rusler de videre og teker stort om sykler, skalldyrforretninger og en by som folk vil komme tilbake til, og gjerne bosette seg i.