NRK Meny
Normal

Hole blir Robek-kommune og innfører eiendomsskatt

Hole kommune havner etter alle solemerker på Robek-lista, og de innfører trolig eiendomsskatt etter et underskudd på 50 millioner kroner i år. Det ble innstillingen fra formannskapet da politikerne hadde ekstraordinært møte torsdag.

Rådmann og ordfører i Hole, Ståle Tangestuen og Per Berger

Rådmann Ståle Tangestuen (til venstre) og ordfører Per Berger (H) må innstille seg på at de må gjennom statlig kontroll av pengebruken, nå når Hole kommune havner på Robek-lista (arkivbilde).

Foto: Odd Vegard Kandal

I forrige uke ba formannskapet i Hole rådmannen om å kutte kraftig i budsjettet. Politikerne ville at underskuddet på 50 millioner kroner i år skulle dekkes inn til neste år, og i tillegg ville de sikre seg en buffer på 20 millioner.

I alt 70 millioner kroner ville de altså spare inn, men utredningen administrasjonen har gjort den siste uka, viste at ønsket var urealistisk, ifølge rådmann Ståle Tangestuen.

Les også:

Beholder skolestrukturen inntil videre

Da formannskapet møttes på nytt torsdag ettermiddag, hadde rådmannen kuttet mellom 30 og 33 millioner kroner, forutsatt at skolestrukturen ble endret. Men det ville ikke politikerne gå med på uten at det var behandlet politisk først, forteller rådmannen.

– Formannskapet la til grunn at skolestrukturen skal være som i dag, og barnehagene skal opprettholde minimumsnormen, sier Tangestuen.

Innfører eiendomsskatt

Han har likevel fått i oppdrag å utrede strukturen for skole- og barnehagesektoren det nærmeste halve året. Tangestuen mener kommunen må lage en struktur de har råd til å drifte.

For utgiftene må ned, og inntektene må opp, og flere politikere måtte innse at de må ta i bruk upopulære grep.

– De la til grunn for budsjettet at det skal innføres eiendomsskatt for 2016 på boliger og fritidsboliger, sier Tangestuen.

Inntektene fra eiendomsskatt blir ikke så høye i 2016, men den vil etter hvert gi sårt tiltrengte kroner til kommunekassa.

– Slik jeg vurderer det, så vil det være avgjørende for at Hole kommune raskt kan etablere en framtidsretta, bærekraftig økonomi, sier Tangestuen.

Han mener det vil ta mellom fire og fem år før kommunen er i balanse.

Havner på Robek-lista

I forrige formannskapsmøte hadde politikerne et håp om at de skulle unngå å havne på Robek-lista, men det håpet brast i går.

– Det blir veldig vanskelig å unngå. Jeg oppfattet det slik at formannskapet forsto det, etter at vi hadde hatt en grundig gjennomgang av den bestillingen de ga forrige uke. Vi har selvfølgelig aldri hatt noe mål om å havne på Robek-lista, men det har nærmest vært uunngåelig fordi inntektstapet har vært så drastisk over kort tid, sier Tangestuen.

Formannskapet har et nytt møte den 16. desember, før kommunestyret skal endelig vedta neste års budsjett den 21. desember.