Hjelpepersonell frykter for egen sikkerhet

Både brann- og ambulansepersonell frykter de oftere kommer til å være først på stedet i farlige situasjoner som følge av kutt i politiet.

Ambulanse
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Da en mann ble drept på Maxbo i Notodden i helgen, var det brannvesenet som var først på stedet og måtte ta seg av gjerningsmannen. Politiet kom 23 minutter etter at de hadde fått meldingen.

Med den kommende politireformen hvor man har varslet at flere lensmannskontorer skal legges ned, frykter både ambulansetjenesten og brannvesenet at de oftere vil komme først til stedet når en situasjon oppstår.

Verneombud ved Gol brannstasjon, Magnar Haugo, er redd politiets responstid kommer til å bli enda lengre med den nye politireformen:

Magnar Haugo

Verneombud ved Gol brannstasjon, Magnar Haugo.

– Det er klart det er jo en tankevekker. Idet vi rykker ut fra brannstasjonen, så sitter vi litt i det uvisse: når kommer politiet? Er de fremme? Kommer de om ti minutter? Kommer de en om halvtime?

Ikke skuddsikre biler eller klær

Brannvesenet har brannslukkingspulverapparat, vann og skum, slegge og spett i bilen.

– Det er det vi har av hjelpemidler, pluss bilen som skjold. Men den er ikke skuddsikker, og det er ikke klærne våre heller, sier Haugo.

Han er svært skeptisk til politireformen og sier den nå begynner å sette spor.

– Hvis det er sånn utviklinga skal være, så begynner det å være brannkonstabel å bli et veldig tøft yrke.

Skjer ofte

Seksjonsleder Per Døviken i Drammen brannstasjon bekrefter at de ofte kommer på stedet før politiet.

– Hvordan er dere rustet for å komme til en hendelse hvor det er truende personer?

– Vi er brannfolk og er trenet og rustet på det. Så har vi fått noe trening og opplæring slik at vi skal være mer mentalt forberedt på sånne ting, men det er politiet som skal gå inn i sånne situasjoner, sier Døviken og viser til drapet i Notodden.

Leder for Ambulanseforbundet, Olav Yttre, deler den samme bekymringen som sine kolleger når det kutt i politiet.

– Mange er bekymret for at de nå skal inn og ta oppgaver som de ikke er beredt på. Jeg har tilbakemeldinger på at folk har gruet seg til å gå på jobb med tanke på det som er i ferd med å skje.

Anders B. Werp på Gardermoen

Høyre-politiker Anders Werp.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Werp: – Blir bedre

Høyre-politiker Anders Werp i justiskomiteen på Stortinget, sier han tar bekymringen fra brannvesen og helsepersonell på alvor.

– Det som jo er hele hensikten med nærpolitireformen, er at vi skal gi politiet større kapasitet til å rykke ut til den type tragiske hendelser som vi så på Notodden nylig. Responstiden politiet hadde der, er jo med dagens ordning, og er den vi skal avvikle, sier han.

I politireformen er det satt «absolutte krav» til politiets utrykningstider, noe som skal gjøre at det skal gå raskere, understreker Werp.

– Så brannvesen og helsepersonell trenger ikke bekymre seg?

– Det er etater som håndterer kriser og ekstreme situasjoner, derfor må det tas på dypt alvor. Samtidig må vi huske på at hele intensjonen og grunnen for reformen er at det skal bli bedre og ikke dårligere.