Hopp til innhold

Solstudioeier: – Skyldes menneskelig svikt

Eieren av solstudioet i Drammen der flere mennesker fikk kraftige skader forrige uke, frykter ikke en straffereaksjon fra politiet. Hendelsene kommer av menneskelig svikt, hevder eieren.

Solbrent i solarium

Slik så magen til Birgithe Østensen ut to dager etter at hun ble kraftig solbrent ved Super Sun i Drammen.

Foto: Privat

Fem personer ble skadet etter å ha solt seg i solstudioet Super Sun på Rundtom i Drammen forrige uke.

Det ene rommet ble stengt av politiet, og da Statens strålevern fredag sjekket stråleverdiene, viste det seg at de var tre ganger høyere enn tillatt.

Eieren av solstudioet, Morten Grorud Endresen, hevder menneskelig svikt var bakgrunnen for at stråleverdiene var så høye.

– Det ble satt inn for sterke rør som var beregnet for bruk i Danmark. De har bare blitt forvekslet, så vi har hatt en full gjennomgang av det, og de rørene finnes ikke på vårt lager lenger. Folk har tatt rør fra feil pall, så det har vært en menneskelig svikt, sier Grorud Endresen.

Frykter ikke straffesak

Firmaet Dramensis AS som står for driften av studioet i Drammen, har i alt 17 solarier på Østlandet. Eieren forsikrer at ingen solsenger nå har rør med for sterk stråling.

Rommet der folk fikk skader forblir stengt fram til Drammen kommune har godkjent at strålingsverdiene ikke er høyere enn det som er tillatt.

Saken etterforskes nå av politiet, men eieren frykter ikke at det skal ende med en straffesak.

– Nei, det frykter jeg overhodet ikke, sier Grorud Endresen.

– Menneskelig svikt kan være uaktsomt

Politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen er ansvarlig for etterforskningen. Hun sier at de ser alvorlig på saken.

Cathrine Thiis-Evensen

Politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen utelukker ikke at eieren kan få en reaksjon etter at fem personer fikk skader etter soling.

Foto: Cecilie Valentine Brekke / NRK

– Det at man går inn i et solarium og får skader, betyr at det har skjedd noe som ikke skal skje, sier Thiis-Evensen.

Politiet ønsker å finne ut hva eieren kunne gjort for å forhindre hendelsen. Det er sjelden politiet etterforsker slike saker, og hvilken reaksjon eieren risikerer er så langt uklart. Hvis det viser seg at eieren kan lastes for brudd på regelverket, mener politiadvokaten at eieren kan få en reaksjon.

– I det minste vil han kunne få en bot for forholdet, sier Thiis-Evensen.

– Han sier selv at dette skyldes menneskelig svikt. Fritar det ham for ansvar?

– Det må man vurdere opp det regelverket de som driver et solarium må følge. Menneskelig svikt kan likevel være en uaktsomhet, og det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig til at man ikke kan straffes, sier Thiis-Evensen.