NRK Meny
Normal

Hevder politifolk er med i Odins soldater

Den innvandringskritiske organisasjonen Odins soldater hevder å ha flere politifolk på laget når de skal patruljere bygater over hele landet til helga. – Likestilt med karrieremessig selvmord, mener Kjetil Stormark.

Ronny Alte

Talsperson Ronny Alte i Odins soldater hevder politifolk står klare til å være med og patruljere gatene i norske byer.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Jeg kan bekrefte at vi har politifolk på laget, men antallet eller hvilket politidistrikt de tilhører, vil jeg ikke kommentere, sier Ronny Alte som er talsperson for Odins soldater.

Soldiers of Odin ble etablert for tre-fire måneder siden i Finland, og ifølge nyhetsbyrået Reuters hevder grupperinga at «islamske inntrengere» fører til økt kriminalitet.

«Odins soldater» er til vanlig kledd i svarte hettegensere med vikingmotiv på ryggen, og flere medlemmer velger å skjule ansiktene sine. De ønsker å fungere som en privat natteravnsgruppe.

Negativ omtale i media er, ifølge Alte, grunnen til at han ikke vil fortelle om politifolkenes tilknytning.

– Media skriver så mye rart om oss om dagen, så av frykt for at det skal kunne gå ut over jobben deres, velger jeg å ikke gå ut med hvor de kommer fra, sier Alte.

Hans påstand om at polititjenestemenn aktivt støtter Odins soldater, kan ikke stadfestes annet enn ved hans ord.

– Ville tatt dette med en klype salt

Politidirektoratet skriver i en e-post til NRK at "Politidirektoratet ønsker ikke å kommentere denne saken". Heller ikke politimester Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt ønsker å bli intervjuet om temaet.

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark mener det å patruljere sammen med Odins soldater vil være starten på slutten av politikarrieren.

Foto: NRK

Kjetil Stormark er journalist og forfatter, og har fulgt det høyreekstreme miljøet i mange år. Han er skeptisk til Altes uttalelser.

– Jeg ville tatt dette med en solid klype salt. Både når det gjelder størrelse og påstanden om at det skal stå flere politifolk parat til å være med ut å patruljere, sier Stormark.

Han har svært liten tro på at politifolk kommer til å patruljere med gruppa.

– Det ville være likestilt med et karrieremessig selvmord i politiet å være med på denne aktiviteten. Såpass problematisk ser man på denne aktiviteten fra PSTs side, forteller Stormark.

– Politifolk vil bidra

Alte hevder de nå har mellom to og tre tusen medlemmer, og at stadig flere kommer til. Hvor mange av disse som også er villig til å delta på gatepatruljering, er uvisst.

Blant medlemmene som er godkjent, er ifølge talspersonen flere politifolk.

– Ut fra samtaler jeg har hatt med dem, så er de å regne som aktive, i den forstand at de ønsker å bidra med å være ute i gatene også på fritida si, sier Alte.

– Har lyktes i veldig liten grad

– Tallet er litt konstruert. Forsøkene på å mobilisere folk fra forskjellige nettgrupper og facebookgrupper har vært svært varierende. Man har lyktes i veldig liten grad, sier Stormark.

– Men kan man helt utelukke at det er politifolk som sympatiserer med gruppa?

– Det er ikke helt umulig. Men man må regne med at dersom disse politifolkene faktisk eksisterer, så vil det å patruljere med Odins soldater i gatene i Norge, muligens være starten på slutten på en politikarriere, avslutter Stormark.