NRK Meny
Normal

Her skulle fire katter pines til døde

I dette buret ble fire katter satt igjen langs veien. Heldigvis ble kattene reddet fra en langsom død i sin egen avføring.

Katter ble dumpet i bur langs riksvei 7

Store mengder med avføring var igjen etter at fire katter ble reddet fra døden i et bur.

– Det er helt grufullt og de eller dem som har gjort dette skjønner ikke at dette er dyr med følelser. Her er det fullstendig mangel på empati, sier Britt-Karin Grøseth.

Kattunger ble funnet forlatt på Garnås.

På denne plassen på Garnås, mellom Gol og Nesbyen langs riksvei sju, ble de fire kattene funnet.

Foto: Susann Johansen

Hun er en av flere som har engasjert seg etter at kattene ble funnet ved en søppelcontainer langs riksvei sju mellom Gol og Nesbyen på onsdag. Rundt ti personer har siden da jobbet frivillig for å hjelpe kattene.

– Det tar lang tid å dø på en slik måte og det er nok det jeg hater aller mest. En kan ikke oppføre seg slik med dyr, sier en svært engasjert Grøseth.

Britt-Karin Grøseth

Britt-Karin Grøseth er svært glad i dyr og har organisert redningen av de fire kattene som ble funnet langs en svært trafikkert vei i Hallingdal.

Foto: Privat

Hjelpeløse

Siden hennes på Facebook har rundt 800 medlemmer og det er disse medlemmene som har hjulpet til med å få kattene rene og mette.

– Kattene er ekstremt kjælne og det er en skikkelig rosenrød tilværelse for de nå, sier Inger Synøve Natten som har hatt kattene hjemme hos seg de siste døgnene. Hun forteller at det ikke er noen tvil om at de fire små er godt kjent med menneskelig kontakt.

Kattunger satt ut for å dø på Garnås.

Her er alle fire kattene samlet hjemme hos Inger Synøve Natten.

Foto: Inger Synøve Natten

– De smyger seg rundt beina på deg, og de gjør fra seg i kassa, så dette er uten tvil katter som har hatt mye menneskelig kontakt fra de var helt små.

De fire bor på et eget rom i huset.

– Det var litt vesing med husets katt da de kom, så det er nok greit å ha de adskilt så lenge de er her, sier Natten til NRK.

Vurderer anmeldelse

– Det er et grovt brudd på dyrevernsloven og en forkastelig måte å behandle dyr på. Alle dyr har en egenverdi og skal behandles godt, sier Astrid Ham, avdelingsleder i Mattilsynet for Nordre Buskerud, Hadeland og Valdres.

Mattilsynet får av og til henvendelser om dyr som er etterlatt for å dø. Dette tilfelle er blant de groveste.

Katter funnet i sin egen avføring på Garnås

I dette stoffburet ble fire katter sperret inne sammen for å dø.

Foto: Susann Johansen

– Her har kattene vært innestengt og vært desperate. Det er helt uforståelig at noen kan velge å kvitte seg med dyr på en slik måte. Det er et klart brudd på dyrevernsloven og vi vurderer politianmeldelse, sier Ham.

Lensmannskontoret på Gol hadde ikke mulighet til å kommentere denne saken fredag.

Får nye hjem

I løpet av fredagen vil alle de fire kattene bli tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen på Ringerike. De vil sørge for at de får en skikkelig sjekk av veterinær med chipping, kastrering og ormekurer. Etter veterinærbesøket vil alle fire bli omplassert. Fire nye hjem står og venter.

Katter funnet for latt på Garnås.

Kattene venter nå på en legesjekk og et nytt hjem.

Foto: Inger Synøve Natten