NRK Meny
Normal

– Andre myntverk er sjalu på oss

Alle de 13 Nobelmedaljene for 2011 lages ved Det Norske Myntverket på Kongsberg.

Torbjørn Hansen

Teknisk sjef på myntverket på Kongsberg Torbjørn Hansen er veldig stolt av at de lager alle nobelprismedaljene.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Siden starten i 1901 har Det Norske Myntverket på Kongsberg levert medaljen til Nobels fredspris.

Men det svenske myntverket, som har produsert de resterende medaljene, er lagt ned. Og dermed gikk oppdraget for 2011 til Kongsberg. Det er daglig leder Jan Eirik Hansen godt fornøyd med.

– Dette er vi utrolig stolte av. Vi er ydmyke fordi vi i år også lager medaljene som utgis i Sverige. For oss er dette stort, ikke minst fordi vi kan bruke dette i vår markedsføring internasjonalt, forteller Hansen, og legger til at andre myntverk nå ser mot Kongsberg og i stor grad er sjalu på den oppgaven Det Norske Myntverket har fått.

Det Norske Myntverkstedet på Kongsberg

Det Norske Myntverkstedet på Kongsberg lager alle årets nobelprismedaljer.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

– Nærmeste jeg kommer en fredspris

På «Mynta» i Kongsberg sitter teknisk sjef Torbjørn Hansen. Han har mer eller mindre vokst opp med myntproduksjon, og i dag lager han én av de tre fredsprismedaljene som skal deles ut 10. desember.

– Det er veldig spesielt å få lov til å gjøre dette. I år er det veldig moro, for det er tre kvinner som skal få prisen, så jeg syntes det er ekstra moro å få lage prisen til tre så fantastiske kvinner, forklarer han.

– Hvilken medalje er den flotteste i verden?

– Det er vanskelig å si, men det er klart at Nobelmedaljen, som er utformet av Gustav Vigeland, er fantastisk flott. Så fredsprisen setter jeg veldig høyt kunstnerisk.

– Hvordan ser den ut på deg da?

– Jeg får nok holde meg vekk fra å sette den på meg. Får holde den i handa og vise den fram. Det er nok det nærmeste jeg kommer dette her, ler Hansen.

Vil fortsette i fremtiden

I bakgrunnen står daglig leder Jan Eirik Hansen og smiler. Han tror de fikk oppdraget, fordi de i over 100 år har laget medaljen til fredsprisen.

– Dette er den mest anerkjente medaljen som deles ut i hele verden. Alle man snakker med vet hva fredsprismedaljen er, så dette er vi veldig stolte av.

Torbjørn Hansen på myntverkstedet

Torbjørn Hansen inne på myntverkstedet.

Foto: Anders Wam Bjerkeseth / NRK

Kontrakten for alle medaljene gjelder kun for 2011, men Hansen håper at Det norske myntverk kan fortsette å produsere alle sammen, også i fremtiden.

– Det er sikkert flere alternativer, for det er mange gode myntverk ute i verden. Men vi håper vi får holde på i 100 år til. Derfor må vi fortsette å være gode, samtidig som Nobelstiftelsen må like å samarbeide med oss.

Glede og stolthet

Samtidig nærmer Torbjørn Hansen seg å ferdigstille medaljen. Etter mye filing og pussing, er han endelig fornøyd med resultatet.

– Det må være en jevn og fin flate. Det kan ikke være slik at man skjærer seg på den, forklarer han.

Den 10. desember deles Nobels fredspris ut. Da er Jan Eirik Hansen på plass i rådhuset i Oslo.

– For meg blir det første gang, men jeg håper absolutt ikke at det blir den siste.

– Hvordan kommer følelsen til å være?

– Det blir med glede og stolthet det. Dette har vi vært med på, så det er kjempebra, avslutter Hansen.