Her har de jordmor

I Sigdal Kommune går de mot strømmen og satser på jordmora.

Sigdal satser på jordmor

Sigdal satser på jordmor

I mer enn 30 år har politikere snakket om å prioritere den kommunale jordmortjenesten. Likevel har tilbudet til gravide blitt dårligere i mange kommuner. I går kunne NRK fortelle om at de i flere kommuner i Buskerud er stor mangel på jordmødre, og få fødende får tilbud om oppfølging av jordmor under svangerskapet.

I Sigdal kommune er de gravide heldigere enn mange andre gravide. Med jordmor i 100 % stilling til får hver enkelt all den oppfølging de måtte ønske seg. Live Fridenhaug skal bli mamma for andre gang og setter veldig pris på å ha en hun kan gå til når hun måtte ønske det.

- Du kommer til en som kan felte sitt, som kan svare deg godt på alle spørsmål, og som har tid til deg, sier hun.

Savnet jordmor

Da Fridenhaug var gravid med førstemann hadde hun bare fastlegen å forholde seg til. det første svangerskapet hadde hun

- Jeg merka det veldig godt mot slutten av svangerskapet at jeg savnet en jordmor. Da kunne ikke fastlegen svar med på spørsmål jeg hadde rundt fødsel. Så det var ikke tvil om at jeg skulle ha jordmor i dette svangerskapet, sier Fridenhaug.

Kommunejordmor i Sigdal kommune, Arnhild Bergan Juvet, syns det er synd at jordmødrene ikke prioriteres.

– Jeg syns det er kjempetrist. Når du ser på landet som helhet og alle kommunene og antall kommunalejordmorstillinger, så er det altså 0,6 årsverk med kommunejordmor i Norge. Spisskompetansen med tanke på svangerskap, fødsel og barseltid familieplanlegging og prevansjon, det er jordmor som har den kompetansen.