Hopp til innhold

Her brytes loven

Afterski-arrangementet etter Skarverennet brøt alkoholloven. Den ansvarlige beklager og vil ta straffen.

Vinservering Skarverennet

Her serveres vin i ulike styrker uten lov. For det var ikke gitt bevilling til å servere alkohol sterkere enn øl på afterski-arrangementet etter Skarverennet.

Foto: Morten Røkeberg / NRK

Selskapet Geilo Opportunity AS serverte vin og sterkvin på Ustaoset hotell, uten skjenkebevilling. Jarle Hjertås, fagansvarlig for salg og skjenk i Securitas, som utfører skjenkekontroller i Hol kommune, sier lovbruddet er alvorlig.

– Dersom det blir servert noe som helst uten løyve gjennom skjenkebevilling er det et brudd med alkohollovgivningen, sier han.

For sterke drikkevarer

Det var god stemning under afterskien på Ustaoset hotell etter Skarverennet. Flere hundre mennesker koste seg i sola på fjellet etter å ha gjennomført sesongens siste skirenn . I baren ute fikk de festglade kjøpt både vin og øl med en alkoholstyrke opp til rundt 20 prosent. Et salg som var ulovlig. For skjenkestedet hadde kun fått bevilling for øl utendørs.

Servering Skarverennet

Folk var i feststemning etter Skarverennet. Nå kan serveringen utenfor Ustaoset få konsekvenser for arrangøren av serveringen.

Foto: Morten Røkeberg / NRK

– Det er alvorlig dersom alkoholprosenten er over det bevillingsvedtaket kommunen har gitt, sier Hjertås.

Det er firmaet Geilo Opportunity som har søkt om skjenkebevilling for uteserveringen ved hotellet. De søkte om å få servere både øl og vin med en alkoholstyrke på opptil 22 prosent, men fikk kun lov til å selge øl. Likevel ble det solgt vin.

Bjarte Seim er daglig leder for firmaet. Han innrømmer at de har solgt alkohol med en styrke på rundt 20 prosent.

– Det er en ny forskrift av året, for tidligere har vi fått tillatelse til å selge sterkere drikke. Dersom vi har gått utover det vi har lov til, tar vi de reaksjonene som måtte komme.

– Leste dere vedtaket før dere gjennomførte afterski-arrangementet?

– Vi har lest det, men vi har ikke vært oppmerksomme nok på endringene fra tidligere år, sier Seim. Han hevder at de har hatt løyve til alkohol i klasse 1 og klasse to i flere år.

Kan få konsekvenser for senere bevillingssøknader

Jan-Olav Helling, som er helse- og sosialsjef i Hol kommune. Han tilbakeviser at det er nye bestemmelser i år.

– Nei, det stemmer ikke at det har kommet nye forskrifter fra oss. Hol kommunes ruspolitiske handlingsplan ble vedtatt i 2012. Men bevillingshaver fikk løyve i fjor til å servere alkohol i begge klassene. Vi har i år gitt løyve i tråd med det som er vedtatt politikk. Altså bare ølservering, presiserer helse- og sosialsjefen.

Jarle Hjertås, fagansvarlig for salg og skjenk i Securitas sier det er svært sjelden at noen bryter den skjenkebevillingen de har fått.

– Jeg har jobba med skjenkekontroll siden 2000, men har aldri opplevd at noen har solgt sterkere alkohol enn de har lov til, sier han.

Det er nå opp til kommunen om dette vil få konsekvenser for skjenkebevillingen Geilo Opportunity har for Ustaoset hotell eller andre fremtidige skjenebevillinger fra selskapet.

Fest etter Skarverennet

Flere hundre mennesker samlet seg til afterski etter Skarverennet.

Foto: Morten Røkeberg / NRK