NRK Meny
Normal

Holdt overgrepsetterforsking hemmelig

To kvinner og tre menn hjemmehørende på Østlandet er siktet for seksuelle overgrep mot flere barn og ungdommer. Politiet holdt etterforskningen hemmelig i nærmere ett år.

Monica Hanø

Politiadvokat Monica Hanø.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Til tross for at de fem har vært siktet og fengslet siden i høst har saken ikke vært kjent for allmennheten.

– Vi ba om rettens kjennelse på at siktelsene og fengslingsmøtene ble unntatt offentligheten. Årsaken er at etterforskningen måtte foregå i det stille, og at det var fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Monica Hanø til NRK.

Ved siste fengslingsmøte ba hun ikke om at saken skulle unntas offentlighet.

– Det er grunnen til at dette kommer frem nå, sier hun.

Etterforsket siden i fjor høst

Det er Drammens Tidende som først meldte om saken, som har vært etterforsket siden i fjor høst. Fire av de fem har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet i august. Den siste ble fengslet i desember.

Politiadvokat Monica Hanø ved Søndre Buskerud politidistrikt har ledet etterforskningen i samarbeid med de andre politidistriktene.

Barn under 10 år

– Det mest alvorlige i siktelsen er overgrep mot to barn under ti år. Vi tror overgrepene mot det ene barnet startet i begynnelsen av 2013. Her er det snakk om gjentatte overgrep som holdt på helt frem til høsten, like før politiet gikk til pågripelse, sier Hanø.

Når det gjelder det andre tilfellet, skal det være snakk om ett enkelt overgrep.

Grooming

I tillegg til den alvorlige siktelsen om seksuell omgang med barn under ti år, omfatter siktelsen også flere overgrep mot ungdommer. Særlig har en av de siktede vært svært aktiv på sosiale medier, med hensikt å oppnå seksuell kontakt med svært unge mennesker.

– I tillegg til de seksuelle handlingene, rammes også forsøkene på kontakt via nettet av den nye grooming loven vi fikk i 2007, sier Hanø

Grooming er forberedelser til senere seksuelle overgrep, som internettkontakt. Det kan også være produksjon og spredning av overgrepsbilder av barn.

Langt frem til tiltale

– Det har pågått en svært intens etterforskning siden høsten 2013, der mange politidistrikt har vært involvert. Men hoveddelen av etterforskningen er gjort av Søndre Buskerud, Nordre Buskerud og Romerike politidistrikter. Politikamrene har også fått bistand fra Kripos, sier Hanø.

Politiet mener de kan føre tilstrekkelig bevis for de siktedes straffskyld, og har sendt sin innstilling til statsadvokaten, som skal avgjøre om det blir tatt ut tiltale.

Det er store mengder dokumenter og bevis i saken, som det vil ta lang til å gjennomgå, derfor vil det ta forholdsvis lang tid før Statsadvokaten kan ha en siktelse klar.

– Det er mange fornærmede her, og mange etterforskningsdetaljer, så vi er forberedt på at statsadvokaten må bruke en del tid på det.