Hopp til innhold

Hele familien spiste skrantesyk rein

For halvannet år siden skjøt Karsten Nordland Fossly en villrein som har endt på familiens middagsbord. Denne uken kom beskjeden fra Mattilsynet: Dyret er smittet av skrantesyke.

Karsten Fossly

Karsten Fossly og familien spiste denne reinen etter å ha fått beskjed om at prøvene var negative. Halvannet år senere viste det seg at den var syk.

Foto: Olav Hammersbøen

– Vi har fortært nesten alt sammen, sier Karsten Nordland Fossly.

Jegeren fra Hovet i Hallingdal fikk mandag en telefon fra Mattilsynet om at en villrein han skjøt i september 2016, var smittet av prionsykdommen skrantesyke (CWD).

Det var Hallingdølen som først omtalte saken.

Få dager etter at han skjøt reinen i Lærdal, fikk Fossly beskjed om at hjerneprøver av den var negative for skrantesyke.

Men denne uken kom beskjeden om at reinen likevel var syk etter at det er gjort tester av lymfeknutene.

I mellomtiden har familien spist nesten hele reinen.

Ikke godkjent å spise

– Jeg ble tatt litt på sengen da jeg fikk beskjeden. Først måtte jeg tenke: hvor skjøt jeg dyret? Og hvor ble det av dyret? Har jeg solgt det, spist det selv eller servert det til familien? sier Fossly.

Reinsdyr slaktes ned

Til sammen har jegere skutt 1385 dyr under den statlige jakta i Nordfjella. Ifølge Veterinærinstituttets statistikk har 17 dyr testet positivt for skrantesyke siden sykdommen ble oppdaget i 2016, inkludert tilfellene under den statlige jakta i vinter.

Foto: Håvard Heggen / NRK

Jegeren fant etter hvert ut at det kun er familien som har spist reinen. Det er Fossly, kona hans og parets tre døtre på 25, 23 og 18 år.

Han er forbannet over at beskjeden kom halvannet år senere.

– Jeg har litt kjøtt igjen. Jeg får invitere Mattilsynet og høre om de vil ha det.

Fossly sier han ikke er bekymret, men betenkt, over å ha spist rein som er smittet av sykdommen.

Ifølge Mattilsynet er det svært liten risiko for at skrantesyke smitter til mennesker. Likevel er smittet kjøtt ikke godkjent for spising og skal destrueres.

Datter: – Vi har spist mange kilo

En av Fosslys døtre, Sunniva, sier hun ikke visste hvordan hun skulle reagere da hun fikk beskjeden fra faren om at hun har spist rein med skrantesyke.

Sunniva Fossly

Sunniva Fossly visste ikke om hun skulle le eller gråte da hun fikk beskjeden om at hun og familien har spist rein med skrantesyke.

Foto: Privat

– Først måtte jeg le litt. Det er en absurd situasjon. Skal jeg le eller gråte? Selv om de sier at det ikke er påvist at det smitter over til folk, så vet de ikke sikkert, sier hun.

25-åringen sier hun syns situasjonen er vanskelig.

– Jeg tror det går greit, siden de har hatt det siden 60-tallet i USA. Men vi har spist et helt dyr, det er mange kilo kjøtt til sammen.

Lymfeprøvene var positive

Veterinærinstituttet forklarer at det ble tatt nye prøver av reinen, denne gangen av lymfeknutene, som viste at prøvene var positive.

I første omgang var det kun hjerneprøver som ble tatt av villrein som ble skutt i Nordfjella i forbindelse med skrantesyken.

Hentar ut skrantesjuk villrein

Tidligere er skrantesyke kun blitt påvist i USA, Sør-Korea og Canada.

Foto: Petter Braaten/SNO

Dette førte til at oversikten over prøvene fra de første jaktukene i 2016 ikke har vært gode nok, sier seniorforsker og CWD-koordinator ved Veterinærinstituttet, Jørn Våge, til Hallingdølen.

– Senere har man endret forståelsen av hvor viktig det er å teste lymfeknuter i tillegg til hjernevev. Vi bestemte at vi skulle gå tilbake til fryserne og lete fram lymfeknute-prøvene som ikke ble analysert i 2016. En av prøvene, den fra bukken som Fossly skjøt, viste seg å være positiv.