NRK Meny
Normal

Fem tiltalt etter mafiaparagrafen for cannabisdyrking

De fem mennene som politiet mener stod bak cannabisplantasjen i Hvittingfoss er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen. Plantasjen blei avslørt i påsken i fjor.

Cannabisplanter

Minst 1775 cannabisplanter som stod klare til høsting, ble beslaglagt da politiet aksjonerte i påsken 2014 i et industribygg i Hvittingfoss.

Foto: Politiet

Den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss inneholdt en av de største og mest velutstyrte cannabisplantasjene politiet har funnet. Ifølge tiltalen skal de i 2013 og 2014 ha dyrket eller bistått i dyrking av minst 1775 cannabisplanter.

Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot fem personer, fire menn med vietnamesisk bakgrunn og en etnisk nordmann fra Øvre Eiker som også eide lokalene i Hvittingfoss.

De fem er blant annet tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte «mafiaparagrafen» som brukes i tilknytning til organisert kriminalitet.

Hasjplantasje i Hvittingfoss

I dette nedlagte industrilokalet i Hvittingfoss fant politiet store mengder cannabisplanter og produksjonsutstyr.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Nedlagt industrilokale

Det var langfredag 2014 at politiet gikk til aksjon i den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss. Vitner NRK snakket med den gang omtalte det hele som «Miami Vice-tilstander», med biler, helikopter og politihunder.

Politiet anslår at fabrikken har hatt kapasitet til å produsere marihuana til en gateverdi rundt 30 millioner kroner i året. De kom på sporet av plantasjen etter tips fra publikum.

Ny bom

Det var satt opp bom i oppkjøringen til industribygget.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Alle fem er tiltalt for å ha solgt minst 10 kilo marihuana for inntil 550 000 kroner. 460 000 kroner som var utbytte av straffbare handlinger ble brukt til å finansiere kjøp av den nedlagte fabrikkbygningen i Hvittingfoss, mener påtalemyndigheten.

Solgte 10 kilo marihuana

Eieren av fabrikkbygningen er en 54 år gammel mann fra Eiker.

– Han erkjenner ikke straffskyld. Han er kjent med tiltalen og reagerer med skuffelse og han ser fram til å forklare seg nærmere i retten. Det har vært belastende å ha dette hengende over seg, sier mannens forsvarer Jan Christian Kvalvik.

Hjemme hos Eiker-mannen der politiet mener det også pågikk betydelig produksjon av cannabisplanter, fant politiet et kaliber 12 haglgevær med avsaget løp og kolbe.

Tiltalen omfatte også tyveri av strøm i Eiker for 346 000 kroner og i Hvittingfoss for 278 000 kroner.

Én av de tiltalte sitter fortsatt i varetekt. Det er en mann fra Vietnam.

– Min klient er underrettet om tiltalen, sier hans forsvarer Kåre Eugen Jølberg.

De tre siste som er tiltalt har også tilknytning til Vietnam, men er norske statsborgere.

Forsvarerne til disse tre sier til NRK at deres klienter er orientert om tiltalebeslutningen. De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere nå.