NRK Meny
Normal

Har mistet hver femte av sine velgere

Høyre i Drammen har opplevd en velgerflukt de tre siste årene. Det viser en meningsmåling InFact har gjennomført. Partiet har mistet nesten 12 prosentpoeng siden brakvalget i 2011.

Tore Opdal Hansen

Høyre i Drammen taper hver femte av sine velgere i en ny undersøkelse. Ordfører Tore Opdal Hansen mener flere saker har skapt usikkerhet hos velgerne.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Samtidig går både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet frem. Høyreordfører Tore Opdal Hansen lar seg likevel ikke skremme av tallene.

– Undersøkelsen viser et fremdeles solid borgerlig flertall i Drammen. Det er jeg veldig glad for. Det viser hvor viktig det har vært å få til et bredt samarbeid i denne fireårsperioden, selv om Høyre fikk rent flertall alene, sier Hansen.

Flere saker har skapt usikkerhet

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen

Tore Opdal Hansen mener Ap ikke har grunn til å være fornøyd med en moderat framgang, etter det han kaller et 'hardkjør' mot Høyre.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det er lite bekymring å spore hos Tore Opdal Hansen. Selv om dagens meningsmåling viser at Høyre har gått ned fra nær 50 til 37.8 prosents oppslutning, mener drammensordføreren at det er få grunner til å slå alarm.

– Dersom dette hadde vært valgresultatet, er det klart det hadde betydd en solid tilbakegang. Men, vi gjorde også et ekstremt godt valg både i 2011 og i 2007. Og undersøkelsen nå gir oss tross alt bedre oppslutning enn i 2007, sier han.

Høyre har frontet flere betente saker det siste året. Opdal Hansen innrømmer at både den såkalte "First House"-saken og Marienlystutbyggingen kan ha kostet partiet dyrt.

– Jeg er glad for at vi får en full gjennomgang av begge disse sakene av kommunerevisjonen og kontrollutvalget. Jeg frykter ikke svarene de finner, og jeg håper det vil bidra til at vi kommer i et bedre lys enn det vi har vært i til nå, sier Hansen.

Ap ser det annerledes

Masud Gharahkhani

Arbeiderpartiets leder i Drammen, Masud Gharahkhani, mener Høyres dominans er på hell.

Foto: Ingvild-Anita Velde

Det er Arbeiderpartiet selv som har bestilt målingen. Partileder Masud Gharahkhani mener oppgangen på 2.8 prosentpoeng viser at partiet er i ferd med å gjenerobre sin tidligere posisjon i byen.

– Dette hadde vært det beste valgresultatet på 16 år. Så for oss er det et godt utgangspunkt for jobbing fram mot valget neste år. Og vårt mål er å sørge for at Høyre og Frp ikke får et rent flertall denne gangen. Vi håper på å appellere til sentrumspartiene og Miljøpartiet De Grønne, som kan ende opp i bystyret etter valget, sier Gharahkhani.

Men Høyres Tore Opdal Hansen synes ikke Ap har grunn til å slå seg på brystet.

– Det må være et nederlag for Arbeiderpartiet å bare gå fram med knappe tre prosentpoeng, spesielt etter det hardkjøret de har utsatt oss for i den siste tiden, sier Hansen.

Også Fremskrittspartiet får en solid oppgang sammenlignet med katastrofevalget i 2011. En oppgang på 4.9 prosentpoeng til 13.9 prosent får partileder Jon Helgheim til å smile bredt.

– Det er fint å få en bekreftelse på at vi har gjort mye riktig. Vi var langt nede i 2011 og det er ingen automatikk at vi skal øke oppslutningen. Partiet har jobba målbevisst for å vinne tilbake velgerne vi mista i 2011, sier Helgheim.

Høyre fremdeles favoritt

Til tross for en viss velgerflukt, Høyre har foreløpig lite å frykte, mener valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

– Tallene er fortsatt hyggelige for Høyre. Sammen med samarbeidspartiene deres har de fremdeles et solid flertall. De er klare favoritter ved neste års valg, selv om de går en del tilbake på denne målingen, sier han.