NRK Meny
Normal

Håndballtalent får ikke spille med vennene - må bytte lag

Thea Andresen (11) er så god at hun spiller med jenter som er tre år eldre enn seg. Men til neste år stopper utviklingen, mener faren, for da får hun ikke lov til å spille med laget lenger.

Thea Andresen

Elleve år gamle Thea elsker å spille håndball og vil gjerne utvikle seg og bli bedre.

Foto: Nicolai E. Delebekk

Reglementet i håndballforbundet står tydelig skrevet på hjemmesidene deres. Frem til spilleren er tolv år gammel, finnes det ingen aldersklasser. Men etter fylte tolv kan håndballspillerne bare spille håndball med klassen de tilhører eller den nærmeste klassen.

Det vil for Thea bety at hun kan spille med klasse J14, der laget hun spiller med nå, befinner seg. Men neste år flytter dette laget opp til J15. Et nivå Thea ikke får lov til å spille på av Håndballforbundet. Faren hennes mener dette vil gå ut over utviklingen.

Toppscorer

– Nivået er et helt annet. Thea har et tempo som ligger langt over de klassene hun egentlig tilhører, så dette vil få store konsekvenser for progresjonen hennes, sier far Jarle Andresen.

Han forteller at hun i dag er toppscorer på laget og bøtter inn med mål, selv om hun er tre år yngre enn de hun spiller mot.

Det er ikke mulig å søke om dispensasjon for Thea, med bakgrunn i at det blir tilbudt håndball for hennes aldersklasser i distriktet. Dermed må det en lovendring til på Håndballtinget i 2015, for at det skulle vært mulig å fortsette. Jarle Andresen rister på hodet.

LES OGSÅ: I våre klubber er det plass til alle

– Du kan jo bare se til Martin Ødegaard som er 15 og spiller på landslaget. Hvorfor har ikke håndballforbundet muligheten til å følge dette eksempelet? Og det som virkelig er høl i huet, er at så fort hun er 13, kan hun gå tilbake til å spille med dem som er tre år eldre igjen, sier han.

For om et år tilhører Thea klassen J13, og da kan hun spille kamper med J16.

Må sette utviklingen på vent

Også treneren til Thea, Jan Gunnar Pedersen, er enig med Andresen. Han sier Thea er et helt unikt talent som har en rå spillforståelse. Han sier også at fysikken er helt på nivå med de andre jentene på laget hun spiller på.

Pedersen frykter nå at ungtalentet kommer til å måtte sette utviklingen på vent et helt år.

– Vi ser rett og slett ikke det nivået til Thea blant de yngre klassene her i Røyken og Hurum. Hun hadde kanskje fått utviklet seg i Bærum, men det blir altfor langt for henne å skulle reise dit og trene og spille kamper der, sier han.

LES OGSÅ: - Barna må få konkurrere, men..

Fortvilet

Han peker på at Thea har vært med på dette laget siden hun var seks år, og er blitt såpass god at hun er med som hjelpetrener for lagene som er i hennes egentlige aldersgruppe. Men håndballforbundet sier plent nei til å gi dispensasjon.

– Jeg er ganske fortvilet nå på Thea sine vegne. Hun møter en rigid holdning fra Håndballforbundet, som nekter å se på dispensasjon for enkeltspillere.

Regler vedtatt av klubber og forbund

Ole Kristian Strøm

Ole Kristian Strøm i Håndballforbunder sier det må en lovendring i Håndballtinget til for at det skal kunne gis dispensasjoner.

Foto: PRIVAT

Og Ole-Kristian Strøm kan bekrefte at forbundet ikke ser på enkeltdispensasjoner. Han er regionsjef i Håndballforbundet region Sør.

– Lovene vi er satt til å forvalte sier at man kun kan spille på den offisielle klassen som ligger i umiddelbar nærhet til den man tilhører. Ikke to klasser over.

Strøm mener reglene er slik for å beskytte spillere, og verne dem mot psykisk og fysisk påkjenning.

– Dette går ikke på enkeltindivider. Det er generelle regler som gjelder for alle. Generelle regler bestemt av Forbundet og håndballklubbene selv.

– Ganske trist

Thea selv tar det hele med stoisk ro. Hun er godt kjent med de spillerne hun kommer til å dele bane med neste sesong, men innrømmer at hun veldig gjerne skulle fortsatt med det som er laget hennes i dag.

– Jeg synes egentlig det er ganske trist å måtte bytte lag. Nivået er jo mye lavere der, så utviklingen kommer nok til å stoppe opp litt. Men jeg kjenner dem fra før av, så det går nok greit.