NRK Meny
Normal

Pat Metheny tilbake til Kongsberg

20 år etter at Pat Metheny gjestet Kongsberg Jazzfestival kommer han tilbake. Denne gangen for å spille åpningskonserten.

Pat Metheny

Pat Metheny har med seg en splitter ny kvartett når han gjester Kongsberg i 2016.

Foto: Jimmy Katz

Den amerikanske jazzgitaristen får æren av å åpne Kongsberg Jazzfestival i det som blir festivalens første konsert i det nye konserthuset Musikkteatret.

Kai Gustavsen

Festivalsjef Kai Gustavsen er strålende fornøyd med å hente Pat Metheny til åpningskonserten. (arkivfoto)

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Pat Metheny er en av de aller største jazzgigantene, og vi kan ikke tenke oss en bedre start på festivalen. Ekstra gøy blir det å ta i bruk Musikkteatret i Kongsberg for første gang med Pat Metheny på scenen, sier festivalsjef Kai Gustavsen.

Ny kvartett

Pat Metheny og Pat Metheny Group har til sammen vunnet 17 Grammy-priser. Til konserten på Kongsberg onsdag 6. juli tar han med seg tre musikere i sin splitter nye kvartett: Antonio Sanchez og Linda Oh på trommer og bass, samt jazzpianist Gwilym Simcock.

Jazzgitaristen har tidligere holdt flere konserter i Norge, blant annet gjestet han Moldejazz i 2001 og 2014, og han spilte under Kongsberg Jazzfestival i 1996.

Ifølge festivalsjefen er det en erfaren gitarist som gjester sølvbyen.

– Han ble faktisk lærer på universitetet når han var 18 år. Nå er han 61, så han har holdt på en stund, sier Kai Gustavsen.

Norske aner

Pat Metheny kan skryte på seg noen norske aner, for morfaren hans, Bjørn Hansen, emigrerte fra Mandal til Missouri sent på 1800-tallet. Jazzgitaristen har også holdt kontakten med gamlelandet, gjennom samarbeid med norske artister.

– Silje Nergaard har for eksempel jammet med Pat Metheny i Molde da hun var 16–17 år. Jan Garbarek har samarbeidet med jazzgitaristen, og det har også den største jazzarrangøren vi har i landet, Erling Skomsvoll, avslutter Gustavsen.