NRK Meny
Normal

Halvparten gleder seg ikke til russetiden

DRAMMEN (NRK): Ny undersøkelse viser at det er spesielt én ting det er viktig å ha på plass for at russetiden skal være noe positivt.

Russ ute

Halvparten av alle russ er litt bekymret for russetiden. Penger kan være en av årsakene tror forbrukerøkonom.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Russetiden er i gang over hele landet med konserter, treff, fester, "rulling", knuter og gode venner. Noen drar strikken langt, mens andre dropper så godt som hele russetiden for å prestere på skolen. Uansett hva man velger å gjøre så viser en ny undersøkelse at det er mange russ som ikke har glede forbundet med tiden frem til 17. mai.

Silje Sandmæl er Forbrukerøkonom i DNB.

Silje Sandmæl er Forbrukerøkonom i DNB.

Foto: DNB

55 prosent gleder seg i stor grad til russetiden, 36,3 prosent gleder seg i middels grad, mens 6,5 prosent gleder seg i liten grad viser undersøkelsen som er gjort av DNB.

– Årsaken er nok flere, men penger er nok viktig her. Noen føler seg utenfor av sosiale årsaker, men uten penger så kan man gå glipp av mye, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Undersøkelsen viser at de som gleder seg mest er de samme som vil bruke mest penger.

– Selv om vår undersøkelse viser at det er en stor sammenheng mellom penger og hva en gleder seg til, så må en jo ikke ha masse penger for å få en flott russetid.

– Hva skal en gjøre?

– Sett opp et budsjett og tenk på hva som er viktig for deg i russetiden. Opplevelser er det de fleste tenker er lurt å prioritere og da er ofte arrangementer det en bør sette av penger til, sier Sandmæl.

Rødt i mai

Vilde Werner

Vilde Werner er russ ved Drammen videregående skole i 2016.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Vilde Werner ved Drammen videregående skole er en av dem som har svart på undersøkelsen. Hun er enig med Sandmæl.

– Mange føler nok at de ikke får vært russ fordi de ikke har penger. Jeg vet det er noen som ikke gleder seg like mye til denne tiden på grunn av det.

Werner har jobb og gleder seg til russetiden sammen med gode venner i klassen.

– Alt koster penger, så jeg er heldig som har en jobb. Samtidig tror jeg det er fullt mulig å ha en fin russetid uten så mye penger også. Det er litt opp til en selv hvordan man gjør det.

Besteforeldre

Tommy Lindal Mathiassen

Tommy Lindal Mathiassen oppfordrer russ til å bruke familien til å tjene noen ekstra kroner til russetiden.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Hun får støtte fra medruss Tommy Lindal Mathiassen som har løsningen klar for russ uten penger.

– Skaff deg en jobb eller hør med familien om du kan gjøre noe får å tjene noen penger. Jeg har jobbet en del for bestemor og bestefar.

– Hvordan var lønna?

– Den var grei den, sier Tommy og smiler.