Halal-pinnekjøtt til folket

Salget av muslimsk slaktet pinnekjøtt går som aldri før. Kerem Kacar har solgt ett tonn halal pinnekjøtt i jula.

En pinneside fra Johs.Jacobsen
Foto: Johs. Jacobsen

- Jeg skjønner ikke hvorfor folk ikke spiser pinnekjøtt om sommeren, sier Kerem Kacar, som er innehaveren av Halal-kjøttforretningen i Tollbugata i Drammen.

Hele 17 prosent av innbyggerne i Drammen er innvandrere, og de fleste av disse er muslimer.

Selv om muslimene ikke selv feirer jul, er halal pinnekjøtt en selvfølge på muslimens bord på julaften.

- Jeg kunne spise pinnekjøtt året rundt, sier Kacar.

Kacar kjøttforretning
Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Når jula da skal markeres må kjøttet som spises være slaktet på Halal vis.

- Det er egentlig ikke noen forskjell på kjøttet, innrømmer Kacar.

- Forskjellen er at jeg sier en religiøs setning under slaktingen, forteller han. Kacar har lang erfaring fra Gilde slakteri, og driver en kjøttforretning i Drammen som har spesialisert seg på halal-slakting.

Utsolgt før julaften

Hittil har Kacar kjøttforretning solgt over ett tonn pinnekjøtt slaktet på korrekt muslimsk vis.

- Og jeg har mange flere bestillinger som venter, sier Kacar.

Han regner med at alt er utsolgt før julaften. Kundene er både etnisk norske nordmenn og personer med innvandrerbakgrunn.

Kerem har bodd i Norge i 20 år. Han er gift med Heidi som kommer fra Grong i Trøndelag. De har bodd i Drammen i 19 år.

- Jeg konverterte til islam for 12 år siden, så vi feirer ikke jul, sier Heidi.

- Men vi koser oss likevel når det er jul, fordi vi har fri sammen, sier hun.

- Hva spiser dere på julaften?

- Halal pinnekjøtt, selvfølgelig, gliser ektemannen.