Normal

Hadde ikke overlevd uten vinterferien

HALLINGDAL (NRK): Små skisentre rundt i landet henter inn mer enn 20 prosent av årsomsetningen i vinterferien. Ved Ål skisenter er det snakk om å være eller ikke være.

Ål skisenter

Både ved Ål skisenter (bildet), Nesbyen alpinsenter og Hallingskarvet skisenter, bekrefter man viktigheten av vinterferien.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Den betyr omtrent alt. Vinterferien betyr en vesentlig del av omsetningen for et lite anlegg, sier eier og daglig leder i Ål skisenter, Knut Einar Haug.

Han sier anlegget omsetter for omtrent 4–5 millioner kroner i heiskort i løpet av året, og at minst 20 prosent av dette kommer i løpet av vinterferien.

Knut Einar Haug

Knut Einar Haug sier de lever mye på hyttefolket, og at det gjør feriene enda viktigere.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Lykkes de i å kutte vinterferien, slik noen har ymtet frempå om, så kommer vi til å slite, sier Haug.

Kan ikke konkurrere med de store

Det var Arbeiderpartiets stortingsrepresentant, Marianne Aasen, som kom med forslaget om å endre vinterferien. Hun mener både den og høstferien er gammeldagse, og bør erstattes av mer fleksible fridager gjennom skoleåret.

Haug sier til NRK at når vinterferien drar inn så mye av årsomsetningen, så er det snakk om et være eller ikke være for de små skisentrene som ikke har mulighet til å konkurrere med store skisteder som for eksempel Hemsedal, Geilo eller Trysil.

– Dette er vel ikke den råeste parken i Hallingdal, det begynner å bli mange gode. Men det er bra nok for hyttefolket som er her i vinterferien, forklarer Haug.

Hemsedal skisenter - sett fra Vesle Matterhorn

De små og mellomstore skisentrene klarer ikke å konkurrere med de store, slik som Hemsedal.

Foto: SkiStar

– Lever på hyttefolket

For skianleggene snakker man ofte om viktigheten av «varme senger». Altså senger i hoteller og pensjonater, eller leiligheter og hytter som er tilgjengelige i et utleiemarked.

– «Varme senger» er veldig viktig hvis du skal utvikle en turistdestinasjon. Det er det ikke tvil om. Men et lite anlegg som dette lever veldig mye på hyttefolket, altså på «kalde senger». Det betyr jo at ferien betyr enda mer for oss, sier Haug.

Ål Skisenter

Bergen har enda ikke hatt vinterferie. Vanligvis er det en god uke for skisentrene i Hallingdal.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Og det gjelder ikke bare for Ål. Også i Nesbyen bekrefter man at man er avhengige av vinterferieturistene.

– Den betyr mye. Vi regner med bra trafikk denne uken, men kanskje ikke like mye som forrige uke. Det er for det meste hyttefolk som besøker vårt alpinanlegg, det er ikke så mange dagsturister, sier Jo Roger Bentehaugen i Nesbyen Alpinsenter.

– Regner med at vi har litt til gode

I Hallingskarvet skisenter i Hol kommune regner man med at årets vinterferie har vært på det normalt. Men også der understrekes det at man nesten ikke hadde overlevd uten vinterferieturistene.

– Det er jo toppene som gir det beste resultatet. Det er mange uker i løpet av en sesong som er forholdsvis slappe. Så vinterferien er vesentlig. Nå blir det jo litt spesielt i år da, siden Bergen har tatt vinterferie uka etter påske. Så vi regner med at vi har litt til gode, sier daglig leder Knut Anfinset.