Hopp til innhold

Guro (11) klippet håret for den kreftdøde venninnen

Da Nora fikk kreft inngikk hun og Guro en avtale. Guro skulle klippe håret slik at bestevenninnen ikke var alene om å ha kort hår. Så døde Nora.

Bestevenninner

BESTEVENNINNER: Da Nora (høyre) fikk kreft og mistet håret, ville også Guro klippe seg slik at Nora ikke var alene.

Foto: Privat

Nora var bare ti år gammel da hun ble diagnostisert med kreft. Da hun mistet håret på grunn av kreften i fjor sommer kom bestevenninnen Guro Haga fra Tunhovd på en idé. Hun ville klippe seg like kort som venninnen så fort Nora kunne gå uten parykk.

– Det var egentlig noe som plutselig slo meg. Jeg tenkte at det kunne være godt for Nora å ha noen med seg, så hun ikke var alene om å ha kort hår, forteller hun.

Håret skulle Guro donere til kreftpasienter.

Betydd mye

Men Nora ble ikke mer enn elleve år. For snart et år siden vant kreften over den lille jenta, Guro måtte leve videre uten sin bestevenninne.

– Det var liksom bare oss to, sier hun.

Avtalen med Nora ville hun holde uansett.

– Det var den siste avtalen jeg hadde med Nora og noe av det siste vi snakket om. Så det var ganske viktig å holde den for meg.

I sommer dro Guro til frisøren og klippet håret sitt for sin bestevenninne.

– Det var litt spesielt da frisøren klipte håret mitt. Det hjalp å ha venninnen min Marie der som sa at jeg kom til å bli kjempefin og at jeg var kjempesnill som gjorde det, sier hun.

– Jeg tenkte egentlig ikke så mye, bare at dette gjør jeg for noe godt, sier Guro.

Klippet håret

KLIPPET HÅRET: Her klipper Guro Haga (11) håret for sin døde bestevenninne Nora. Håret blir brukt til å lage parykk for kreftsyke pasienter.

Foto: Trude Haga

Lite parykkutvalg

Nå blir Guros hår gjort om til parykk for andre kreftsyke barn. Cathrine Hauglum-Werner i Barnekreftforeningen Buskerud tror mange setter pris på det Guro gjorde, og håper det kan inspirere andre til å klippe håret for kreftsyke barn.

– Parykker av ekte hår er det få av. Det er ofte syntetiske parykker og da blir håret veldig tykt og vanskelig å gre. Du ser godt at det er en parykk. Jeg tror det er mange barn som vil sette pris på å få parykker med normalt hår, sier hun.

Betydningen av å ha hår som ser ekte ut er viktig for selvbildet til barna. Særlig blant jenter som begynner å komme i skolealder, tror Hauglum-Werner.

Få vet hvordan

Likevel er det lite informasjon om hvordan man kan donere håret.

– Mange er ikke kjent med at det er mulig. Etter denne saken med Guro er det mange som ønsker å bidra, men de vet ikke hvor de skal henvende seg og frisørene vet heller ikke hvor de skal henvende seg, sier Hauglum-Werner.

Apollo Hårsenter er det eneste stedet Barnekreftforeningen i Buskerud vet om der det er mulig å donere håret til kreftsyke.

Nyklippet

NYKLIPPET: Slik så Guro ut etter at frisøren hadde klippet henne.

Foto: Trude Haga