Grønt lys for landsby på Utøya

Kommunestyret i Hole sa mandag kveld ja til ny reguleringsplan for Utøya. Dermed er AUF ett skritt nærmere å få den landsbyen de har planlagt på øya.

AUF-landsby på Utøya

Planene for en landsby på Utøya har hatt sterk støtte blant de pårørende.

Foto: MIR/fantasticnorway.no/Erlend Blakstad Haffner / NTB scanpix

Ordføreren i Hole, Per Berger, trodde nok kveldens behandling av reguleringsplanen for Utøya skulle være ren plankekjøring, men før behandlingen dukket det opp skjær i sjøen som skapte hodebry for Hole-politikerne.

– Jeg trodde disse avklaringene var gjort for lenge siden, men så viser det seg at det ikke er full enighet om dette blant de etterlatte, og nå er det vi som utsettes for presset. Jeg synes det er vanskelig å ta stilling til det, sa Hole-ordføreren før kveldens behandling.

Les også:

Sterke protestbrev

Ordfører i Hole, Per Berger.

Ordfører i Hole, Per Berger.

Foto: Per Mandt

De siste dagene ordføreren fått 15 protestbrev fra pårørende til Utøya-ofrene. De ønsker å stanse den planlagte landsbyen. Det er brev og tekstmeldinger, noen med sterkt personlig innhold, som skildrer følelsene rundt hendelsene på Utøya.

– Det er klar dette påvirker meg som menneske, og saken er utrolig vanskelig, fordi det er så kraftige følelser ute og går. Derfor var det høyst aktuelt å utsette saken, sier han.

Stort flertall for

Tidligere har Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene med stort flertall gått inn for å anbefale byggingene av landsbyen. Blant dem skaper det reaksjoner at kommunestyret kanskje skulle velge å utsette saken fordi et lite mindretall er mot.

– Det er 660 familier med over 1400 personer involvert som har sagt ja til dette, derfor synes jeg at henvendelse fra 15 personer at altfor lite til at kommunestyret skal utsette eller gå mot reguleringsplanen som ligger på bordet, sier lederen for støttegruppa, Trond Henry Blattmann.

Han peker også på at saken uansett skal ut på høring.

– Da får ordføreren og de andre politikerne alle de innspill de måtte ønske, sier Blattmann.

Runddans

Hole-ordføreren fryktet at saken kunne komme til å gå i en evig runddans.

– Vi kan risikere en anke uansett. Når vi vedtar saken, vil kanskje mindretallet anke, og hvis vi skulle avvise den kan flertallet anke, sier ordfører Berge.

Derfor vurderte han å utsette den og sende den tilbake til AUF, så de kunne ha avklare dette skikkelig før behandlingen.