Hopp til innhold

Gol-ungdom tyr til rus, vold og hærverk

– Skyldes manglende oppfølging av foreldre, sier Trond Johansen, leder for ungdomsklubben på Gol. Kommunen får igjen verstingstempelet.

Illustrasjonsbilde

– Uten foreldre som følger opp og organisert fritidstilbud, tyr ungdom til rus, sier Trond Johansen, leder for ungdomsklubben på Gol. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Sara Johanessen / Scanpix

I Gol har det den siste tiden vært en vesentlig økning i rusmisbruk blant ungdom under 18 år, skriver Hallingdølen.

I 2009 ville Gol bli kvitt verstingstempelet i Hallingdal. Gol ungdomsklubb gikk da hardt inn for å gjøre bygda tryggere for ungdommene. Nå er det igjen mange ungdommer som sliter.

– Jeg tror det skyldes en manglende oppfølging fra foreldre. Foreldrene må vise at de er der, sier Trond Johansen, leder for ungdomsklubben på Gol, til NRK.

– Veldig mange foreldre er glad i å sitte hjemme og se på tv istedenfor å følge opp litt. Jeg sier ikke at de skal blande seg hele tiden og holde dem i hånda, men vise seg fram. Bli kjent med ungdommen. Bli kjent med vennene til sønnen din, for eksempel. Stikk innom skateparken. Ikke bryt inn, bare vise at du er der.

Mange saker i konfliktrådet

Lensmann i Gol og Hemsedal, Inger Lill Lanes, sier de er bekymret for oppblomstringen av ungdomskriminalitet i hele Hallingdal.

Lensmann i Gol og Hemsedal - Inger Lill Lanes.

Lensmann i Gol og Hemsedal, Inger Lill Lanes, er bekymret for ungdomskriminaliteten.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Men det har vært flere saker som er behandlet i konfliktrådet med utgangspunkt i Gol, og nå i det siste har det kommet enda flere saker dit. Det handler om alkohol, mobbing, hasjrøyking og mer. Nå ser vi en oppblomstring som gjør oss oppriktig bekymret, sier Lanes.

– Trenger organisert aktivitet

Johansen etterlyser også et godt fritidstilbud.

– Veldig mange av ungdommene er ikke i organisert aktivitet. Skole og ungdomsklubben er det de har, så er det fritt fram på fritiden ellers.

Kontakten Johansen har med ungdommene er bra – når de er på ungdomsklubben.

– Der forholder de seg stort sett normalt. Men når de er ute i sentrum, finner de på det ene og det andre. De blir for eksempel lokket til å røyke hasj og sigaretter, drikke alkohol, gjøre hærverk. Flere begynner å mobbe eller sloss.

Knutepunkt

Gol er en turistkommune, med mange tilreisende ungdom. Anette Black, ungdomskonsulent i Gol kommune, jobber med å gjøre ungdommens hverdag trygg.

– Har det at Gol er en turistkommune en sammenheng med økning i bruk av rus blant unge?

– Gol er knutepunktet hvor mange busser kommer inn, som gjerne skal videre til Hemsedal og Geilo. Det gjør at det blir lettere for ungdom å få fatt i stoffer.

Gjeninnfører nattevandrere

Gol kommune hadde tidligere en ordning hvor foreldre og frivillige gikk rundt på kvelds- og nattetid for å skape trygge omgivelser. Denne ordningen ble lagt ned da det ikke lenger var behov for det. Nå skal ordningen gjenopptas.

– Nattevandrerne skal være med på å skape et trygt utemiljø blant ungdom, slik at det blir trygt å ferdes, sier Black.

Black og Johansen oppfordrer foreldre, tanter, onkler og besteforeldre til å melde seg.

– Vi trenger foreldre på banen som tar ansvar for nattevandringsordning. Trenger omtrent 15 personer, sier Black.