Godset selger bare til utlandet

Strømsgodset nekter å selge spillere til norske klubber. Fire Godset-spillere har havnet i utlandet dette året.

Martin Ødegaard og Jostein Flo

Jostein Flo sammen med klubbens til nå kanskje største juvel, Martin Ødegaard, som ble solgt til Real Madrid i januar.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Helt fra spillerne i Strømsgodset er 14 år har klubben et mål for dem. Den dagen de ikke lenger skal ha Gamle Gress som hjemmebane, er utlandet det eneste alternativet. Klubber som Rosenborg og Molde kan bare glemme å kjøpe spillere fra Godset.

– Vi er en klubb som eksporterer spillere til utlandet. På veien dit er det alltid norske klubber som prøver å kjøpe dem, men vi har lagt en karriereplan for de spillerne vi har solgt. De skal komme seg ut i profflivet, sier sportssjef i Strømsgodset, Jostein Flo.

Fire solgt i år

I rundt ti år har Strømsgodset hatt utvikling av spillere som sin fremste filosofi. Det har resultert i en rekke salg, ofte av den aller beste spilleren i hvert overgangsvindu.

Iver Fossum

Iver Fossum er den fjerde Godset-spilleren som blir solgt til utenlandske klubber i 2015.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Onsdag ble det kjent at Iver Fossum er klar for Hannover 96. 19-åringen er den fjerde spilleren som går til utlandet denne sesongen. Det startet med Martin Ødegaard (17) som gikk til Real Madrid i januar. Etter sesongslutt har både Jørgen Horn (28) og Gustav Wikheim (22) blitt solgt til henholdsvis svenske Elfsborg og belgiske Gent.

Les også:

Hindrer ikke overganger ut av landet

Både Wikheim og Fossum var attraktive for norske klubber, men valgte å bli i Drammen. Ifølge Flo handler det ikke om spillernes økonomi når de fortsetter karrieren i Godset kontra andre norske klubber.

– Det at vi i veldig mange tilfeller lykkes med karriereplanen, gjør at spillerne blir. Derfor er det også viktig for oss å ikke hindre en overgang når riktige klubber i utlandet kaller på en spiller, sier Flo.

Han mener det er viktig at spillerne velger klubber på rett nivå i utlandet. Strømsgodset har god oversikt over de forskjellige klubbene, mener Flo, og de kan se om klubbenes planer for de aktuelle spillerne er forenlig med en god utvikling videre. Når de utenlandske klubbene legger riktig beløp på bordet, mener Flo spillerne skal reise.

Erstattere snart på plass

Spillerne som nå er solgt har vært viktige brikker i årets eliteserie, som endte med sølv for Godset. Men klubbens bevisste filosofi svekker ikke de sportslige prestasjonene, mener Flo, for salgene til utlandet gir også en god økonomi.

Dessuten er det mange spillere som ønsker seg til Drammen. Hullene etter de som har forsvunnet, skal fylles innen kort tid, er Flos beroligende melding til supporterne.

– Vi skal ut i overgangsmarkedet og finne erstattere, og vi kommer tilbake med større kraft. Når serien starter i mars skal vi være med og kjempe om topplasseringer, avslutter Flo.