Hopp til innhold

Godkjent som sykepleier etter lang kamp

Etter tre og et halvt års kamp og fem avslag, er Lene Rønnestad Oglesby godkjent som sykepleier i Norge. Avgjørelsen kan bety mye for andre sykepleiere som har tatt sin utdannelse utenfor Norge.

Etter tre og et halvt års kamp og fem avslag, er Lene Rønnestad Oglesby godkjent som sykepleier i Norge. Avgjørelsen kan bety mye for andre sykepleiere som har tatt sin utdannelse utenfor Norge.

FÅR AUTORISASJON: Lene Rønnestad Oglesby får nå jobbe som sykepleier i Norge.

Lene Rønnestad Oglesby er utdannet sykepleier i USA og har en mastergrad i anestesi. Hun har 20 års erfaring som anestesisykepleier ved store, anerkjente amerikanske sykehus.

Men det var ikke godt nok da hun søkte sykepleiergodkjenning i Norge. Isteden ble hun henvist til å følge normal sykepleierutdanning i Norge.

Kvalifisert

Lene Rønnestad Oglesby

På mobiltelefonen har Lene Rønnestad Oglesby meldingen som slår fast at hun endelig er godkjent som norsk sykepleier.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Men nå har akkurat denne saken endelig funnet sin løsning, fordi Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som utdanner sykepleiere har gitt en uttalelse der de har vurdert sykepleierens kompetanse og sendt den til Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Det er første gang det skjer i Norge.

– Hun har betydelig bedre kvalifikasjoner enn de vi sender ut etter tre år hos oss, sier instituttleder Lise Gladhus ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

– Trenger hun noe mer faglig påfyll?

Lene Rønnestad Oglesby og Lise Gladhus

Lene Rønnestad Oglesby kan takke Lise Gladhus ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold for en faguttalelse det nå har blitt tatt hensyn til.

Foto: Raymond Dalen / NRK

– Nei, det gjør hun ikke, sier instituttlederen.

Og hovedpersonen selv, Lene Rønnestad Oglesby, er lettet.

– Jeg er glad nå, men jeg synes jo det er betenkelig at jeg må slite så mye for å få en godkjenning, som burde være ganske åpenbar, sier hun.

Reaksjoner

Anne Herseth Barlo

Direktør Anne Herseth Barlo i Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell mener hver enkelt søker må vurderes for seg, men er glad for at denne saken er løst.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Den amerikanskutdannede sykepleieren har ikke deltatt i undervisningen, og mener selv det ikke har skjedd noen endring i kompetansen. Direktør i SAK, Anne Herseth Barlo skjønner at saken kan vekke reaksjoner.

– Jeg forstår det, men vi må vurdere hver sak for seg, og vi har fått kjennelser i klagenemnda som sier at norsk tilleggspraksis ikke er nok. Derfor anbefaler vi å søke opptak på høgskole.

– Men er det rimelig å kreve dette, og at hun kanskje tar opp en studieplass som kunne gått til en annen?

– Nei det er ikke god samfunnsøkonomi, og jeg håper vi får en endring på det. Vi skulle gjerne ønsket at det var mulig å melde seg på i enkeltfag, slik at søkerne kunne få påfyll der de trenger det, sier direktøren.

Rydde opp

Torgeir Michaelsen

– Dette viser at det er noe galt, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (A)

Foto: Raymond Dalen / NRK

Stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen er en av dem som tidligere har satt denne saken på dagsordenen. Nå mener han noe må gjøres.

– Det er betenkelig at dette skjer først etter at NRK og jeg har tatt opp saken, og viser at det er noe galt. Dette må det ryddes opp i, og vi går gjerne sammen med regjeringen for å finne fornuftige løsninger, sier han.

Flere nyheter fra NRK Buskerud