Hopp til innhold

Gjør Hemsedal tryggere

Hver eneste helg hele vinteren samles mange tusen mennesker for å stå på ski og å feste i ei lita fjellbygd i Buskerud. Med så mange mennesker samlet på ett sted får plutselig Hemsedal storbyproblemer.

Denne sesongen gjør politiet, utelivsbransjen og Hemsedal kommune felles innsats for å gjøre fjellbygda tryggere.

Snøkanonene går for fullt i Hemsedal skisenter, og det må til for å gi de mange tusen skituristene det de vil ha når de kommer. Bygda øverst i Buskerud, med drøye 2000 innbyggere, får innbyggertallet mangedoblet hver eneste helg hele vinteren. Det er to ting som gjør at både nordmenn og utenlandske turister strømmer til Hemsedal på vinteren.

Afterski i Hemsedal

Politiførstebetjent Halvard Jervell (t.h.)og Mathias Brøndbo Hollås er så ofte som mulig på plass på afterskien i fjellbygda. Festingen tar mye av ressursene til politiet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– For meg er Hemsedal synonymt med bra ski og fest, sier Brita Vist før hun og venninna setter seg i stolheisen for en ny tur ned bakken. Utenfor restauranten i bunnen av bakken er en kompisgjeng fra Göteborg i ferd med å ta på seg skiene igjen.

– Vi er her for å stå på ski, ha det trivelig og for å feste, sier Alexander Reinholdsson og viser hvordan han ser ut om noen timer til stor forlystelse hos resten av gjengen.

Les også: Øker vaktholdet

Fester på bordene

Maya Gunther Jensen

Maya Gunther Jensen, restaurantsjef på Hemsedal Cafe.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Ved tretiden på ettermiddagen starter afterskien på utestedene ved bakken. På et vanlig utested ville du nok neppe få lov til å hoppe opp på bordene, men på afterski er det noe "alle" gjør.

– Det er en god følelse når en hopper opp på et bord til god musikk og det ikke gjør noe at en søler litt på sidemannen. Afterski er god stemning, forteller Maya Gunther Jensen, restaurantsjef på Hemsedal Cafe.

Rus og vold

Samtidig nede i bygda er politiet på vei. For det følger med en del utfordringer når mange tusen feststemte mennesker samles i ei fjellbygd.

– Det som dreier seg om uteliv og fest, dreier seg ofte om overstadig berusede mennesker, voldsepisoder og slåsskamper. Vi har utfordringer med bruk og salg av narkotika og gjennom sesongen får vi også meldinger om voldtekter og overgrep, sier
politiførstebetjent, Halvard Jervell.

Andrea Voldum i Hemsedal-saken

Det var mange demonstrasjoner rundt omkring i hele landet etter at tre menn ble frikjent for voldtekt av Andrea Voll Voldum i en campingvogn i Hemsedal.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

I høst kom bygda i fokus etter at det ble kjent at tre menn ble frikjent for voldtekt av Andrea Voll Voldum etter et nachspiel i en campingvogn i Hemsedal. Det var demonstrasjoner over hele landet, blant annet i fjellbygda. Ordføreren sa den gangen at noe må gjøres for å gjøre bygda tryggere for alle.

– Det er visse ting vi må prøve å bli bedre på. Vi trenger hjelp fra alle aktørene i Hemsedal og politiet som viser at de er her, sa ordfører Oddvar Grøthe til NRK i høst.

Les også: Ordføreren ønsker mer synlig politi i Hemsedal

Les også:

Slik gjøres bygda tryggere

Afterski Hemsedal

Bedre belysning på utsiden av utestedene er en av tiltakene som er gjennomført denne sesongen for å gjøre bygda tryggere.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Og denne sesongen gjør politiet, utelivsbransjen og Hemsedal kommune flere tiltak for å gjøre fjellbygda tryggere.

  • Dobbelt så mange skjenkekontroller. 200 i løpet av sesongen.
  • Bedre belysning utenfor utesteder
  • Flere vakter på utsteder
  • Alle ansatte i utelivsnæringen er sendt på kurs
  • Politiet lanserer holdningskampanje mot festrelaterte voldtekter, kalt Kjernekar
  • Politimannskaper i distriktet skal bli omdisponert
  • Utvidet åpningstid på natta fra to til tre. Skal på den måten unngå store køer for å få taxi hjem.

Les også: Politiet etterforsker to voldtekter

Alle ansatte i utelivsnæringen har gått på et obligatorisk kurs for å lære om lover og regler.

– Det er foreløpig tidlig i sesongen, men jeg tror at disse tiltakene hjelper. Vi ser flere skjenkekontroller, oftere politibiler utenfor og har flere vakter på jobb, sier Gunther Jensen.

Richard Taraldsen, daglig leder Destinasjon Hemsedal

Richard Taraldsen, daglig leder Destinasjon Hemsedal

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– En skal ta vare på hverandre og hjelpe hverandre når en er ute. Hemsedal skal være en trygg plass å være, sier Richard Taraldsen, daglig leder for Destinasjon Hemsedal.

Politiet følger strømmen av festglade skifolk ned til bygdas største afterskiplass, Stavkroa. På innsiden er flere hundre personer samlet for å feste, danse på bordene og høre på platene som DJ Dan spiller.

NRK får ikke filme inne hverken på Stavkroa eller på noen andre utesteder i Hemsedal.

Etter en runde inne på Stavkroa kommer de to politibetjentene ut igjen.

– Når det ikke skjer noe, er det beste vi kan gjøre å gå rundt og vise oss og på den måten forebygge uønskede hendelser, forteller politiførstebetjent Jervell.

Narkotika i sentrum

Samtidig som festen på bygdas største afterskisted, Stavkroa, er i full gang, får politiet melding om narkotikabruk i en leilighet i sentrum. Politiet drar for å finne ut om det er noe i tipset de har fått. Det er det. Fire personer blir tatt pågrepet for bruk og besittelse av narkotika. Tre av dem knyttes også opp mot en voldshendelse tidligere i uka.

– Jeg vil si at det er en relativt stygg voldssak. Her er det en mot flere, og det blir gitt både slag og spark. Tre av de fire vi har pågrepet blir transportert til Gol fordi vi må etterforske saken, forteller politiførstebetjent, Halvard Jervell.

Les også: – Byfolk, kle dere og drikk mindre!

Les også: Vil ha luksuriøse dager på hytta

Las Vegas

Afterskien stenger klokken 21 og da flyttes festen som regel inn i de mange leilighetene i alpinbygda. Når klokka nærmer seg midnatt er det utestedene i sentrum som lokker festglade folk. Utenfor et av utestedene finner vi en vennegjeng på fire. De har vært mange år i Hemsedal og mener at folk er litt løsere med lover og regler når de er på besøk i fjellbygda.

– Det som skjer i Hemsedal blir i Hemsedal. Dette er Norges svar på Las Vegas, slik er det bare, sier Jon Jørve.

Afterski i Hemsedal

Det er ofte trangt om plassen i helgene når skifolket drar på Afterski. Både politiet og utestedenes egne vakter skal sørge Hemsedal bli tryggere for gjestene.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Taxier kommer med nye gjester og forsvinner med andre som har fått nok festligheter, og stemningen er god.

– Det er litt eldre klientell som er gjester denne helga i Hemsedal virker det som. Det betyr litt for stemningen og antall meldinger til oss, sier innsatsleder hos politiet, Odd Halvard Seterdal.

Mistet skoene

Han håper at de tiltakene som gjennomføres denne sesongen vil gjøre at det blir færre uønskede hendelser i Hemsedal.

– Vi er jo spent på om de ulike tiltakene har noen effekt på de problemene vi har hatt tidligere.

Klokken 03 stopper serveringen, og de siste gjestene forlater utestedene i sentrum. Oppsummeringen av denne lørdagsnatta i Hemsedal var at fire ble tatt for narkotika og vold, to kranglet om betaling av en altfor dyr champagne og en ble kjørt hjem etter at han hadde mistet skoene.

Om noen timer reiser de fleste hjem, og neste helg er festen i gang igjen.