NRK Meny
Normal

Gir seg ikke

De ansatte på fødeavdelingen på Sykehuset Blefjell på Kongsberg aksepterer ikke at  sykehusstyret vil legge ned avdelingen som et ledd i å spare 50 millioner kroner.

Fakkeltog

I forrige uke gikk Kongsbergfolk i fakkeltog for eldresaken. Nå går de i tog for å beholde byens sykehus. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Odd Rømteland / NRK

Avdelingsleder ved fødeavdelingen Bjørg Else Wallumrød, sier til Laagendalsposten at hun heller vil bli bært ut av fødeavdelingen enn å akseptere en nedleggelse.

Hun har opplevd at sykehusavdelingen har stått på kanten av nedleggelse mange ganger før, og lar seg derfor ikke skremme så lett. Hun kommer til å utføre sin jordmorgjerning helt til den bitre slutt.

 

 

– Styret i Blefjell sykehus kan ikke alene bestemme noe slikt. Den avgjørelsen må Sylvia Brustad ta. Og hun har tidligere uttalt viktigheten med differensiert fødselstilbud. Og da kan jeg ikke skjønne at hun vil godta at føden legges ned, sier Wallumrød.

Styret i Blefjell sykehus er tvunget til å spare 50 millioner kroner.

 

 

 

 

– Helt forferdelig. Det koster å ha lokalsykehus, og i Soria Moria- erklæringen  er det ettertrykkelig slått fast at lokalsykehusene skal bestå. De kan ikke bare si noe, og så gjøre noe helt annet, sier jordmoren som står last og brast med de gravide og deres sak i denne dramatiske situasjonen.

 

 

Skulle føden på Kongsberg bli bestemt lagt ned i løpet julehøytiden,  er Wallumrød sikker på at tilbudet til de gravide på Kongsberg og Numedal vil bli mye dårligere i framtiden.

– Flere og flere fødeavdelinger sender kvinnene hjem to døgn etter fødsel. Her på Kongsberg får kvinnene oppholde seg på føden i tre til fire dager etter fødsel. På føden i Drammen for eksempel, der sender de kvinnene hjem etter to døgn. Det mener jeg er uverdig, sier Bjørg Else Wallumrød videre og legger til at det for mange kvinner vil være veldig uheldig å måtte reise hjem etter kun to døgn.

 

 

 

Ingen ansatte på føden har hørt noe som helst. Tirsdag skal de i informasjonsmøte med ledelsen. Siden innholdet i et hemmelig arbeidsdokumentet nå er offentliggjort i media, tror ikke Wallumrød møtet vil by på noen store overraskelser.

– Da får vi kanskje noen flere svar, men ingen har gitt oss beskjed om at arbeidsplassene våre er truet. Men skulle det verste skje, da står vi uten jobb da. Og jeg tror ikke noen av oss jordmødrene eller barnepleierne har noen framtid i Blefjell sykehus da. Dette er det vi kan, og dette er det vi har lyst til å jobbe med, sier Bjørg Else Wallumrød til Laagendalsposten.