Politikerne urokkelige: – Maks 300 flyktninger

Kongsberg kommune gir ikke etter for press fra UDI eller Statsbygg, og står fast på at 300 flyktninger i det tidligere høgskolesenteret på Raumyr er nok. Mandag gikk første runde i klagesaken.

Høgskolen på Raumyr

Fylkesmannen i Buskerud må nå ta stilling til hvor mange flyktninger høgskolelokalene kan huse.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Jeg synes Statsbygg opptrer en smule arrogant i denne saken, sier gruppeleder i utvalg for miljø og utvikling, Thor Hukkelås fra Kongsberg-lista.

For både i formannskapet og i kommunestyret har det vært enstemmig flertall om at politikerne ikke ønsker flere enn 300 flyktninger i de tidligere høgskolelokalene.

Likevel har Statsbygg, som eier lokalene, og UDI gjort bygget klart til å ta imot inntil 1000 flyktninger. Målet var at flyktningene skulle flytte inn den 4. desember, men det var inntil Kongsberg kommune satte seg på bakbeina.

Holder fast på 300

Det kreves en dispensasjon fra reguleringsplanen for området, når et skolebygg på kort varsel skal bli mottak for flyktninger. Kommunen har godkjent dispensasjonen, men bare hvis det flytter inn færre enn 300 flyktninger,

Fakkeltog

I slutten av november gikk noen hundre mennesker i fakkeltog mot UDIs planer om 1000 flyktninger på Raumyr.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det er vanskelig å si hva som er et riktig tall, men 1000 flyktninger er veldig mange mennesker på et sted. 300 er også mange, men det er det vi har landet på. Vi har sagt at en eventuell økning må vi komme tilbake til, sier Ellen Korvald fra Venstre.

Maksgrensen på 300 flyktninger er det UDI og Statsbygg nå klager på. Klagen ble behandlet av utvalg for miljø og utvikling i kommunen mandag. Med ukuelig optimisme sa politikerne enstemmig nei til å gå over 300.

– Selvfølgelig har vi et ansvar for å ta imot flyktninger, men vi har også et ansvar for våre beboere. Det skal gå godt både for dem som kommer hit og trenger tak over hodet, og de som bor her, sier Korvald.

Les også:

Fylkesmannen neste

Nå blir det opp til Fylkesmannen å avgjøre saken. Lederen av utvalget for miljø og utvikling i Kongsberg, Thor Hukkelås, er ikke trygg på at Fylkesmannen ender på samme konklusjon som lokalpolitikerne.

– Jeg har vel mine tvil på om vi får igjennom vår klage på klagen, men vi får bare håpe, avslutter Hukkelås.