NRK Meny
Normal

Politiadvokat: – Det er en meget alvorlig sak

To menn som ble tatt etter et rekordstort narkotikabeslag i mai, er mistenkt for å stå bak en tilsvarende innførsel i fjor. Deler av dette partiet har trolig blitt solgt.

600 liter GBL ble beslaglagt på Drammen havn.

Se video fra tollvesenets beslag i mai.

De to mennene ble pågrepet i forbindelse med et større narkotikabeslag i mai. Stoffet som ble beslaglagt var GBL, og politiet mistenker at de to skal ha smuglet inn GBL også i 2014.

Ingunn Hodne

Politiadvokat Ingunn Hodne sier politiet ser alvorlig på smuglingen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– De er ikke formelt siktet for dette ennå, men det skjer trolig i løpet av et par uker, sier politiadvokat Ingunn Hodne i Søndre Buskerud politidistrikt.

Mistanken om innførselen i 2014 var noe av bakgrunnen for at politiet spanet på mennene i mai. Da ble de tatt med 600 liter GBL. Lasten kom fra Kina, og den ble oppdaget på Oslo havn da tollvesenet stoppet en konteiner.

Det blir registrert rundt hundre tilfeller av overdoser i Norge i året, enten av GBL eller et annet stoff som GBL kan omdannes til, nemlig GHB. Beslaget i mai hadde en gateverdi på rundt 15 millioner kroner, og det ville tilsvart 250.000 brukerdoser.

– Deler av partiet solgt

Politiet vil foreløpig ikke kommentere hvor store mengder som ble smuglet inn i 2014. Det ble gjort enkelte mindre beslag i forbindelse med den innførselen.

– Vi mener deler av det partiet ble solgt, men vi vet så langt ikke hvor store mengder som har kommet ut på markedet, sier Hodne.

Forlenget varetekt for en av de to siktede

Begge de to mennene skal være fra Buskerud. En av de to framstilles for forlenget varetektsfengsling onsdag. Han samtykker til fire nye uker i varetekt.

– Vi mener det er bevisforspillelsesfare, fordi han ikke har forklart seg for politiet på en stund. Det er planlagt nye avhør av ham, men det har ikke vært mulig å gjennomføre foreløpig, sier Hodne.

Den andre siktede er ferdig avhørt og ble løslatt fra varetekt tirsdag 7. juli.

– Etter påtalemyndighetens vurdering er det ikke lenger fare for bevisforspillelse når det gjelder den andre av de to siktede, sier Hodne.

Strafferamme på 21 år

Politiet prioriterer saken høyt. Ifølge Hodne risikerer de to siktede lovens strengeste straff.

– Strafferammen er på 21 år. Det er en meget alvorlig sak, noe etterforskningen også skal gjenspeile, avslutter Hodne.