GBL-tiltalt: – Trodde jeg bestilte såpe

DRAMMEN (NRK): Den 52 år gamle mannen som er tiltalt for innførsel av GBL, sier han trodde han kjøpte et rensemiddel fra Kina. Han forklarte i retten at han ikke visste at det kunne brukes til noe annet enn å rense utstyr og gulv i bedriften han driver.

Dommer Karsten Øvretveit, meddommere Silje Johnsen og Jørgen Bruserud Elstad

stoffet TINGRETT: To menn er tiltalt for ulovlig innførsel av narkotika.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– Tanken på at dette kunne brukes til noe annet enn som et kjemisk rensemiddel har vært helt fjernt for meg, forklarte mannen da han startet sin forklaring i Drammen tingrett torsdag.

Han nekter derfor straffskyld for narkotikainnførsel.

– Jeg hadde fått anbefalt rensemiddelet som svært effektivt og bestilte først 200 liter og deretter nye 600 liter.

– Fikk sjokk da politiet kom

52-åringen forklarer i retten at han fikk sjokk da politiet kom til bedriften i en av Eiker-kommunene da de holdt på med å tappe stoffet over i mindre kanner. Han sier han hele tiden har samarbeidet med politiet og ikke har hatt noe å skjule.

– Jeg visste ikke at noe av dette kunne være straffbart. Jeg hadde importert rensemiddel fra Kina og hadde oppbevart det helt åpent i bedriften.

Drammen tingrett

FORKLARING: 52-åringen forklarte seg om sine bestillinger av det han mener var såpe fra Kina i Drammen tingrett.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Den andre tiltalte, mannens 30 år gamle slektning, innrømmer delvis straffskyld. Han skal forklare seg for retten senere torsdag.

52-åringen forklarer at den 30 år gamle slektningen forsynte seg av en tønne med 200 liter av stoffet som ble importert fra Kina høsten 2014. Men han sier han ikke ante hva dette skulle brukes til.

Senere fikk han vite at 30-åringen solgte noe av det videre til et treningsmiljø.

Stort beslag

De to mennene sitter tiltalt i Drammen tingrett tiltalt for å ha smuglet 600 liter av det narkotiske stoffet GBL til Norge. Ifølge politiet førte telefonavlytting til avsløringen av Nordens hittil største ulovlige innførsel av stoffet.

Dette er ifølge statistikk fra Kripos det største enkeltbeslaget av narkotika i 2015, sa statsadvokat Kristin Røhne da hun startet sin innledning for retten.

Kristin Røhne

SKAL BELYSES: Statsadvokat Kristin Røhne forteller at det under rettssaken vil bli belyst hvor farlig det narkotiske stoffet er.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

De er også tiltalt for å ha innført og solgt videre 200 liter av stoffet i 2014, derfor er tiltalen på til sammen 800 liter.

Lurte mennene i felle

Politiet lurte mennene i en felle da stoffet kom med båt til Norge fra Kina i mai 2015. Innholdet i de tre tønnene på til sammen 600 liter ble byttet ut med vann før de ble sendt videre til mennene.

GBL-beslag

BESLAGLAGT: Det var disse tønnene med 600 liter GBL politiet stanset på vei inn i Norge og byttet ut innholdet med vann.

Foto: Politiet / Skjermdump fra NNPF

Hvordan etterforskningen foregikk skal en etterforsker fra politiet fortelle om i retten fredag.

Da skal det også spilles av lydopptak fra telefonavlytting som ifølge politiet var en viktig del av etterforskningen.

Nekter straffskyld

Jonny Sveen, forsvarer til 52-åringen, sier at klienten hans nekter straffskyld.

– Han innrømmer ingenting. Han sier at alt han har gjort, har han gjort som en del av virksomheten sin. Dermed er det ingen straffskyld i det han sier, han mangler den subjektive skyld. Han har ikke gjort dette med noen forsett.

GBL kan også brukes på legalt vis som rensemiddel, men påtalemyndigheten mener at de i denne saken har bevis for at tiltalte visste at stoffet ikke skulle brukes som rensemiddel. Det forklarer statsadvokat Kristin Røhne.

– Påtalemyndigheten mener at dette stoffet var ment ut til brukermiljøet som narkotika. I tillegg til det legale bruksområdet er det også på narkotika-listen.

Skyldspørsmålet vil bli tatt stilling til i løpet av fire dager.

– Det vil bevisførselen vise. Det skal vi holde på med i fire dager. så får vi ta stilling til det da, sier Røhne.