NRK Meny
Normal

Garden på plass

150 gardister arbeidet hele natt til lørdag med å fylle sandsekker.

 

Foto: Anne Lognvik / NRK

Soldatane kom til Drammen i går ettermiddag for å bistå heimevenet i arbeidet med å demme opp Drammenselva i Korgstadelva i Nedre Eiker.

Gardister fyller sandsekker

Kristian Kvalheim og Erik Fredriksen fyller sandsekker for harde livet.

Foto: Marita Haugo / NRK

I Stryken sandtak i Mjøndal holder Kristian Kvalheim sandsekken, mens Erik Fredriksen tar et godt tak med spaden og fyller sekken med sand.

- Det er viktig det vi gjør, å demme opp for vannet. Vi gjør noe for landet for en gangs skyld, sier de to gardistene mens de spar for harde livet.

Andre gardekompani har fått i oppgave å fylle sandsekkar som heimevernet kan bruke til å demme opp Drammenselva.

I Nedre Eiker går nå Drammenselva over sine bredder og truer med å legge flere kjellere under vann. De grøne og brune sandsekkene demmar opp for vannet.

- Garden står på nasjonalt beredskap på lik linje med de andre avdelingene i hæren, og siden basen til Garden ligger nær Drammen kunne vi komme på kort varsel, sier presseansvarleg Geir Løvhaug

Han forteller at gardistene var klare til å dra på kort varsel når de første ble koblet inn.

- Vi skal i hvertfall holde på til lørdag ettermiddag, så får vi se hvor stort behovet er for oss etter det, sier Løvhaug.

Tyrifjorden stiger

De siste prognosene fra NVE indikerer at vannstanden nå vil kunne synke noe i løpet av helgen. Unntatt er Tyrifjorden der vannet vil fortsette å stige med inntil en og en halv meter i løpet av kommende uke.

Politiet i Nordre Buskerud Politidistrikt kaller nå inn mannskaper fra heimevernet til Modum.

Heimevernssoldatene skal legge ut sandsekker ved Tyrifjorden hotell som står i fare for å bli rammet av flommen. Det opplyser operasjonsleder ved Nordre Buskerud Politidistrikt Lars Kristian Evensen.