NRK Meny
Normal

Fylkespolitikere bestilte datautstyr til en kvart million

KLÆKKEN/DRAMMEN (NRK): En heltidspolitiker i Buskerud fylkeskommune skal ha bestilt kostbart datautstyr til seg og kolleger til en verdi av en kvart million kroner.

Apple Event

Utstyret som ble bestilt må leveres tilbake. (illustrasjonsfoto)

Foto: Eric Risberg / Ap

– Her oppfatter jeg at det har skjedd en misforståelse. Og følgelig har vi med en gang den ble oppfattet snudd, og varer blir sendt tilbake igjen. Det er ikke pakket opp en gang, sier fylkesrådmann Georg Smedhus og legger til:

– Akkurat hvordan det har skjedd det har ikke jeg fått gått inn i. Men åpenbart en misforståelse som ingen fanget opp før bestillingen gikk.

Det var en ansatt i administrasjonen som oppdaget bestillingen og slo alarm.

– Folk kan gjøre feil

Denne uken er de nyvalgte fylkespolitikerne på Klækken hotell i Ringerike. På kurs for å lære hvordan de skal være gode folkevalgte, blant annet med etikk og hvordan de skal forholde seg til nye rutiner.

Etter det NRK erfarer skal bestillingen som ble sendt, ha inneholdt flere såkalte iMacer, Macbooker, iPader og seneste utgave av iPhone. Alt med en total prislapp på 250 000 kroner.

Georg Smedhus

Georg Smedhus sier de bestilte varene skal sendes tilbake, og at det hele har vært en misforståelse.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

– Skjønner du at folk stiller spørsmål ved at folkevalgte bestiller utstyr til den summen?

– Jeg skjønner i hvert fall det hvis det ikke hadde blitt stoppet. Men folk kan gjøre en feil, det tror jeg de fleste mennesker har gjort, sier Smedhus.

Svært få av politikerne som skulle motta datautstyret ønsket å kommentere saken. Nyvalgt varaordfører Olav Skinnes benekter plent at det ble foretatt noen bestilling. Hvordan datautstyr til en kvart million kroner i så fall har dukket opp på fylkeshuset har han ingen forklaring på.

NRK har fått bekreftet at de som skulle motta utstyret var fylkesordfører Roger Ryberg (Ap), varaordfører Olav Skinnes (Sp), og alle gruppelederne i fylkeskommunen. Med andre ord Lavrans Kierulf (Frp), Anne Sandum (Ap), Hanne Lisa Matt (Mdg), Anders Wengen (V), Lene Reitan (SV) og Rune Kjølstad (H).

Vurderer kutt

At bestillingen kommer samtidig som fylkeskommunen vurderer kutt, har falt enkelte av de ansatte på fylkeshuset tungt for brystet.

– Det er riktig at vi planlegger å skyve penger rundt for å få mere penger til videregående skoler, sier Smedhus.

– Hvordan fremstår det da at en politiker bestiller utstyr til en slik sum?

– Som sagt, det er avvist den bestillingen.

– Men det er gjort etter at dere oppdaget det. Men at en politiker i det hele tatt tar den beslutningen om at nå skal jeg ha nytt utstyr – jeg bestiller utstyr til en kvart million kroner?

– Mitt eksplisitte inntrykk er at det var ikke hensikten. Og det er der det har skjedd en misforståelse. Det har blitt bestilt noe dobbelt opp og man har ikke sett konsekvensen på pris, avslutter Smedhus.

Nå er det foretatt en ny bestilling av datautstyr til de aktuelle politikerne. Prislappen endte på 50 000 kroner.

Verken fylkesordfører Roger Ryberg, eller gruppelederne Lavrans Kierulf fra Fremskrittspartiet og Anne Sandum fra Arbeiderpartiet, var villige til å kommentere denne saken.