NRK Meny
Normal

Full strid om rypejakta

Norges Jeger- og Fiskerforbund mener det er et gullår, mens andre legger bort hagla i protest mot overbeskatning av rypene.

Rypejakt

Burde jegerne legge igjen hagla hjemme? Enkelte mener det.

Foto: Erik Veigård / Scanpix

Bjørn Furuseth på Geilo er en av distriktets mest erfarne rypejegere. Han har nå lagt hagla på hylla i protest mot ekspertene, som mener det ligger an til et nytt gullår i fjellet.

Bjørn Furuseth

Den erfarne jegeren Bjørn Furuseth har lagt hagla på hylla for å spare rypebestanden

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Jeg har jaktet rype i godt og vel 30 år, men nå er hagla lagt på hylla. Jeg har ikke samvittighet til å sitte med barnebarnet på fanget, og fortelle at jeg har vært med å skyte ut rypebestanden, sier Furuseth.

Han er enig med ekspertene i at det er store flotte rypekull i fjellet, men at problemet er få kull.

Det er tross alt bare rypa som kan legge rypeegg.

Bjørn Furuseth, erfaren rypejeger

– Det har vært lite rype i fjellet lenge, og da er det ikke rart det er få kull. Det har rett og slett vært for lite stamfugl i fjellet til at det kan bli mange kull. Det er tross alt bare rypa som kan legge rypeegg, sier han.

Les også:

Velkommen i fjellet

På den andre siden står informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger og Fiskerforbund. Han er helt uenig i at rypa burde fredes. Derimot ønsker han jegerne velkommen i fjellet.

Espen Farstad, NJFF

Espen Farstad, infosjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, her med en gås, tror det kommer til å bli et godt år for rypejakt.

– Det kommer til å bli et godt år, men det er alltid spennende å høre hvordan det er, sier han.

Farstad forteller at han gleder seg som en unge til å komme ut i fjellet. Så fort det lysner, er han på beina med hagla i handa.

– Men det er verdt å merke seg at det ikke er så viktig for jegerne å komme hjem med sekken full av rype, så lenge de har vært i fjellet, fått oppleve naturen og vært ute med bikkja og hagla. Og så skyte en rype i ny og ne, sier han.

(Artikkelen fotsetter under bildet)

Rypekull

Rapportene forteller om få men store rypekull.

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag

Bygge opp bestanden

Men jeger Furuseth mener rypa burde være fredet i år, i det som mange kaller et gullår.

– Jeg mener at i det gode året vi har nå, selv om det ikke er noe toppår, burde vi benytte sjansen til å bygge opp bestanden igjen. Det er kanskje nettopp i et sånt år rypa burde vært fredet. Egentlig burde rypa vært fredet i mange år, sier han.