Hopp til innhold

Frykter svineflukt

Bonde bekymrer seg for at forbrukerne velger bort svinekjøtt når svineinfluensa herjer overskriftene.

Både to og firbeinte trives på landet i Trøndelag
Foto: Lise Åserud/Scanpix / Scanpix

I helga ble det klart at flere personer utenfor Norges grenser har fått influensasykdommen som opprinnelig stammer fra gris.

Grisebonde Knut Langeteig fra Åskollen i Drammen er bekymret for at situasjonen skal bli hauset opp, slik at forbrukerne skremmes fra å spise svinekjøtt.

Hør: Overlege Karin Rønning på Folkehelseinstituttet om svineinfluensa.

Ikke smitte i kjøttdisken

Knut Langeteig
Foto: Tone Rekdal Sperre / NRK

- Da nyheten om svineinfluensa slo inn, ble jeg betenkt og engstelig, så tenkte jeg at nå må vi alle besinne oss, sier Langeteig.

Han frykter at panikken skal spre seg slik den gjorde under forrige runde med fugleinfluensa, og at forbrukerne slutter å spise svinekjøtt, selv om smitte ikke forekommer via mat.

- Slike ting kan bli hauset opp. Det er viktig at vi behandler dette faglig og riktig, utdyper han.

Video nsps_upload_2009_4_28_19_52_36_4172.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se video: Influensafrykt i svinefjøs

Strenge importregler

Per dags dato er det ikke påvist svineinfluensa i Norge, men myndighetene er på vakt, spesielt etter at det ble klart at smitten har spredt seg mellom mennesker i Mexico.

- Smitte fra utenlandsk gris via import til en norsk populasjon er uhyre liten, sier Rita Kvennejordet, distriktssjef i Mattilsynet i Drammen.

- Men det er viktig at bøndene har god kontroll på hvem de slipper inn i fjøset, tilføyer hun.

Alle som besøker grisehuset må nå skrive under på at de ikke har vært i kontakt med andre griser de siste 48 timene, og må bruke spesielle klær.

Fra 1997 og fram til i dag har norske svinebesetninger jevnlig blitt overvåket og testet for smitte. Strenge importregler med isolering, karantene og tester har også gjort sitt til at det ikke har blitt importert noen griser fra utlandet de to siste åra. Kvennejordet sier det likevel er viktig å være på vakt:

- Det er veldig viktig å overvåke siutasjonen, og Mattisynet vil hele tida ta stilling til om tiltak skal iverksettes, forsikrer hun.

Les mer på Folkehelseinstituttets sider om svineinfluensa.

Flere nyheter fra NRK Buskerud