NRK Meny
Normal

Frykter skader på tørt kunstgress

Strømsgodset frykter at spillerne skal bli skadet på tørt kunstgress.

Knustgress

Jørgen Ingebrigtsen, som er fysisk trener for Strømsgodset innrømmer at han synes det er vanskelig når spillerne må spille på tørt underlag.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

To ganger på kort tid har drammenslaget måtte spille kamper på kunstgress som ikke har vært vannet. Det medisinske støtteapparatet i klubben sitter med hjertet i halsen under slike kamper.

– For min del, som jobber med å holde spillerne i form og skadefri, så får jeg frysninger på ryggen av sånt. Jeg satt hele kampen og var redd for at vi skulle få skader, sier fysisk trener hos Strømsgodset, Jørgen Ingebrigtsen.

Strømsgodset gjør nemlig som mange andre store fotballag, de spiller på vått kunstgress. Det gir et høyere tempo fordi ballen triller fortere, og samtidig gir det mindre skader enn å spille på tørt kunstgress

– Tørt kunstgress gir veldig høy friksjon og for spillere med veldig høy fart eller vendinger så er de mye mer utsatt for vridningsskader, spesielt korsbånd er utsatt.

Støtter utspillet

Den fysiske treneren, er ikke den eneste som deler denne oppfatningen. Landslagslege, Thor Einar Andersen, sier dette:

Kunstgress

Landslagslege Thor Einar Andersen, støtter utspillet til Ingebrigtsen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Vi har rapporter både fra Europa og Australia som viser at spiller man fotball på tørt og hardt underlag, er det flere skader enn på en fuktig bane. Den harde og tørre banen gjør at det er lettere å henge fast i banen.

Det var i forrige uke Strømsgodset spilte mot Sogndal og Drammen FK hvor spilleunderlaget var tørt kunstgress.

– Dette er ganske enkelt. Vi i Drammen fotballklubb har våre treninger på tørt kunstgress fire dager i uka og vi spiller alle våre kamper på tørt kunstgress, svarer styreleder for Drammen Fotballklubb, Jarle Finnestrand.

Saken fortsetter under bildet.

Strømsgodset knustgress

Jarle Finnestrand, styreleder i Drammen Fotballklubb, sier at de vil gi sine spillere de fordelene de kan.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Derfor ønsker ikke hjemmelaget å gi sin motstander noen fordel.

– Vi ønsker ikke å gi Strømsgodset en fordel med et underlag som de er vant til å spille på. Vi vil gi våre spillere det underlaget de er vant til å spille på. Men samtidig har vi sett det tidligere at mindre lag ikke velger å vanne fordi ballen går litt saktere.

Redd for konsekvensene

Landslagslegen på sin side, forstår den sportslige vurderingen til Drammen Fotballklubb, men er redd for skader.

– Fra et sportslig ståsted kan jeg forstå dette, men fra et medisinsk ståsted for å unngå skader og skaderisiko, så har jeg ikke forståelse for dette.

Jørgen Ingebrigtsen som er fysisk trener for Strømsgodset tror uansett ikke at trikset hjelper i noen stor grad.

– Jeg kan jo forstå at man sportslig ønsker å ta i bruk i de virkemidlene man kan, men jeg tror at det beste laget vinner på tørt eller vått underlag uansett.