Normal

Frykter for fremtiden

De som driver butikker og annen næring i Hol frykter for fremtiden sin hvis ikke samferdselsministeren går inn for å satse på fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland.

Fv 50 Hol-Aurland Geiteryggstunnelen

De som driver næring i kommunene langs fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland er bekymret for fremtiden hvis det ikke skal satses på den veien som hovedvei mellom øst og vest.

Foto: Anne Grethe Teigland

I går ble det kjent i VG at Statens vegvesen anbefaler samferdselsministeren å satse på E134 over Haukeli og riksvei 52 gjennom Hemsedal. Ifølge VGs kilder, anbefaler vegvesenet å satse på opprusting av E134 gjennom Buskerud og Telemark, over Haukeli og til Odda.

I tillegg vil vegvesenet anbefale riksvei 52 fra Lærdal til Gol over Hemsedalsfjellet, og videre på riksvei 7 til Ringerike, som den andre fjellovergangen det skal satses på.

Fortsetter å kjempe

Even Hegbom

Even Hegbom er bekymret for utviklingen av Hol hvis ikke det satses på fylkesvei 50 som hovedvei mellom øst og vest.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det er ikke bra for oss som driver næring i Hol. Det sier Even Hegbom som er utbygger i kommunen. Han er blant annet engasjert i store hytteutbyggingsplaner.

– Men denne kampen er ikke over. Det er fortsatt Buskerud og Sogn og Fjordane som er veieier, og vi skal kjempe for at de skal utvikle veien, sier Hegbom. Han er blant annet styreleder for Hallingskarvet fjellgrend.

– I verste fall kan det bety fraflytting

Han frykter at fylkesvei 50 ikke kommer til å bli like godt vedlikeholdt som de andre veiene.

– Nå må vi jobbe knallhardt. Vi skal jobbe med politikerne og med byråkratene og fortelle dem hvor vanskelig det blir å drive næring når rammevilkårene blir så dårlige. I verste fall kan det bety fraflytting, sier Hegbom.

Blir det vanskeligere for dere å selge hytter hvis veien ikke blir vedlikeholdt?

– Det blir vanskeligere for oss, ja. Men det betyr også at det blir vanskeligere for dem som driver næring og butikker innerst i Hol. Butikker og næringsvirksomheter kan bli nedlagt, og det er svært uheldig, sier Hegbom.

Har et håp

Hegbom mener likevel at det er håp.

– Nå skal vi slåss for å få Sogn og Fjordane og Buskerud fylkeskommuner til å forstå betydningen av å redusere bruken av veien, sier Hegbom.

Hva betyr dette for dem som allerede har kjøpt hytte i Hol?

– De får en lengre vei å kjøre de gangene veien må vinterstenges, sier Hegbom.