Hopp til innhold

Frykter drukningsulykker

Mange unge kvier seg for å delta i svømmeundervisningen. Utdanningskontoret frykter drukningsulykker.

Pål Stenbro

Daglig leder på Drammensbadet, Pål Stenbro

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Mange elever i niende klasse vegrer seg for å delta på svømmeundervisningen.

Svømmelærere NRK har vært i kontakt med sier at det er flest jenter som enten nekter å gå i vannet, eller som ikke får lov av sine foreldre å delta i undervisningen.

Daglig leder ved Drammensbadet, Pål Stenbro, synes det er trist.

– Hvis man holder barna unna svømmeundervisningen så syns jeg det er ille. Jeg tenker vel at i alle fag i norsk skole så er det noen som ikke deltar, men vi er jo opptatt av svømming så vi vil jo gjerne at alle deltar på den undervisningen.

Prøver å tilrettelegge

På Drammensbadet ser de realiteten. Ifølge kunnskapsløftet skal alle barn i fjerde klasse være svømmedyktige.

Dette til tross, kun halvparten av norske femteklassinger kan svømme 200 meter uten hjelpemidler.

For enkelte kan det være kultur som hindrer dem i å delta, mens for andre er det et dårlig selvbilde. Sjefen på Drammensbadet sier at de kan tilrettelegge for noen, men ikke alle.

– Vi gjør noen tilpasninger. For eksempel at man kan skifte i et avlukke eller at man kan bruke andre typer badedrakter. Man kan gjøre noen enkle grep, men det er begrenset hvor mange individuelle løsninger man kan ha, sier Stenbro.

Skolen følger opp

Det er skolenes ansvar å følge opp barnas svømmeundervisning. Dersom barna ikke deltar i svømmeundervisningen, får kontaktlærer og rektor oppgaven med å si ifra til foreldre, sier rådgiver hos utdanningsdirektøren i Drammen, Ann Sofie Portaas.

– Man gjør de oppmerksomme på alvoret med det å kunne svømme, at det er det eneste kompetansekravet som finnes i læreplanen som du kan dø av hvis du ikke når det. Og vi har dessverre en del drukningsulykker i dette landet i løpet av et år, og derfor er det også viktig for oss at elevene får svømmeundervisningen de skal ha og at de når de kompetansekravene som kan nås.

I sommer druknet en 13 år gammel gutt fra Drammen på ferie i Tyskland. Han kunne ikke svømme. Dette har kommunen tatt konsekvensene av, og skjerper nå inn oppfølgingen overfor barnas foreldre.

– Vi skal følge disse elevene tett hele skoleløpet oppover sånn at vi er sikre på at de får den svømmeundervisningen de skal ha, sier Portaas.

– Ikke alle kan lære

Og selv om svømmeundervisning er obligatorisk, må vi innse at ikke alle kommer til å lære det, sier Pål Stenbro på Drammensbadet..

– For to år siden så var det cirka 730 elever som var innom i 9. klasse, i fjor så var det cirka 650. Og at det er noen av dem som av ulike årsaker finner dette vanskelig, det er det ikke bare å si at de skal slutte med. Så vi har respekt for at det kan være kultur eller kroppslige ting som gjør dette litt vanskelig.