Frp-topp får kritikk etter rasismeutspill

Jon Helgheim (Frp) reagerte kraftig på videoen av kvinnen som skjeller ut en afrikansk taxisjåfør, men får kritikk fra følgerne sine på Facebook. De mener han ikke kjenner grasrota i eget parti.

Passasjeren: – Han er fra Nigeria eller hvor han er fra. Det spiller ingen rolle.

Dette er videoen Jon Helgheim reagerte på. Hendelsen skjedde for halvannet år siden, men videoen har først nå blitt spredd i sosiale medier uten at taxisjåføren var klar over det. Han sier han gjorde opptak av hendelsen fordi han ville ha bevis i tilfelle kvinnen skulle beskylde han for ting han ikke hadde gjort eller sagt.

Da en taxisjåfør i Drammen ikke kunne gi tilbake riktig veksel på en 200-lapp etter en tur til 158 kroner, ble han skjelt ut av den kvinnelige passasjeren.

– Han skal faen ikke få 200 kroner. Nei, for han er fra Nigeria eller hvor faen han er fra. Det spiller ingen rolle. Jeg betaler ikke 200 kroner, for det er han ikke verdt, var noe av det kvinnen ropte i mobilen fra passasjersetet mens taxisjåføren filmet i smug.

Kvinnens oppførsel har fått mange til å reagere, blant annet innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Helgheim. Han skriver blant annet dette på sin Facebook-side:

Jon Engen-Helgheim

Innvandringspolitisk talsperson for Frp, Jon Helgheim.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Dette er helt uakseptabel oppførsel! Selv om man er imot høy innvandring, så kan og bør man behandle alle mennesker med respekt.

Jon Helgheim på Facebook

Mener velgerne er på hans linje

Men flere personer i kommentarfeltet er helt uenig i Helgheims holdninger, og mener han ikke forstår hva som rører seg i grasrota i Fremskrittspartiet.

Jon Helgheim Facebook-kommentar
Foto: Skjermdump Facebook
Skjermdump fra Facebook
Foto: Skjermdump fra Facebook
Jon Helgheim facebook-reaksjon
Foto: Skjermdump Facebook
Jon Helgheim facebook-kommentar
Foto: Skjermdump Facebook

– Jeg vet ikke hva de mener med slike utsagn, jeg kjenner meget godt til hva som rører seg i grasrota i eget parti. Gode Frp-medlemmer og Frp-velgere er helt på linje med meg. De ønsker en streng innvandringspolitikk, men mener vi skal behandle alle mennesker med respekt og folkeskikk uansett hvor de kommer fra, sier Helgheim til NRK.

– Reinspikka rasisme

Likevel er han ikke overrasket over kommentarene på Facebook-innlegget.

– I sosiale medier er det mange som slenger ut ting som de ikke helt forstår hvordan blir oppfattet. Og det kan man nok se i dette kommentarfeltet her som i så mange andre kommentarfelt. Jeg registrerer at når jeg argumenterer for hvorfor jeg tar opp dette, så er de fleste enige med meg i at man skal oppføre seg på en ordentlig måte.

– Tror du at personer som deler din oppfatning om en strengere innvandringspolitikk er overrasket over at du tar avstand fra kvinnens oppførsel?

– Det er sikkert noen som mener det er et motsetningsforhold mellom å ønske en strengere innvandringspolitikk og det å oppføre seg ordentlig overfor innvandrere, men det tror jeg er et fåtall, sier Helgheim og legger til:

– Dersom noen er frustrert over at vi har høy innvandring til Norge, og synes det er greit å få ut denne frustrasjonen gjennom å oppføre seg ufint overfor innvandrere, synes jeg det er viktig å si fra. Å si til noen at han ikke verdt noe fordi han er fra Nigeria, er reinspikka rasisme og helt uakseptabelt.