NRK Meny
Normal

Frikjent i First House-saken

Hverken ordfører Tore Opdal Hansen eller rådmann Osmund Kalheim har gjort noe kritikkverdig i forbindelse med Drammen kommunes samarbeid med rådgivningsselskapet First House.

Tore Opdal Hansen

Ordfører Tore Opdal Hansen måtte tåle sterk kritikk i Bystyret i Drammen etter First House-saken.

Foto: Raymond Dalen / NRK

Det er konklusjonen til advokat Siri Tofte, som har gjort en vurdering på oppdrag fra Buskerud Kommunerevisjon. Hennes rapport vil bli lagt fram i bystyrets neste møte.

Les også:

Hemmelighold

Saken dreide seg om at kommunen hadde forsøkt å hemmeligholde dokumenter i sin korrespondanse med pr-byrået First House, som ble leid inn for å sikre at det nye sykehuset havner i Drammen. Fylkesmannen i Buskerud avgjorde at Drammen kommune ikke hadde lov til å hemmeligholde dokumentene.

Landbruksminister Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug, som da var rådgiver i First House, hadde skrevet innstillingen om sykehussaken bystyret skulle behandle.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Hemmeligholdet har vakte sterke reaksjoner, både blant lokale og sentrale politikere. Blant annet uttalte Martin Kolberg (Ap) at ordføreren bør trekke seg.

Bråket rundt First House tok en ny vending da dokumentene kommunen forsøkte å hemmeligholde, viste at pr-rådgiver Sylvi Listhaug selv skrev innstillingen som politikerne i Drammen bystyre skulle behandle. Listhaug er nå landbruksminister i Solbergregjeringen.