NRK Meny
Normal

Skal bli bedre supportere med trening

Mens de norske fotballagene har tatt turen til sydligere strøk for å forberede seg til en ny sesong, har mange Godset-supportere også startet sesongforberedelsene.

Hundre Godset-supportere er med på prosjektet "Kom i form med SIF".

En slankere kropp blir trolig resultatet for flesteparten av deltakerne. Hovedmålet er å komme i bedre form.

Gjennom prosjektet "Kom i form med SIF", møtte hundre supportere opp på Marienlyst tirsdag kveld for å få et sunnere liv. En av dem er Kyrre Frøyd.

– Jeg ble med for å få et spark i ræva og prøve å gå litt ned i vekt. For min del tror jeg det er dette som skal til for å få en litt sunnere livsstil, sier Frøyd.

Tolv ukers trening

Det er Norges idrettshøgskole som står ansvarlig for gjennomføringen av det som er et internasjonalt forskningsprosjekt. I tolv uker får supporterne tett oppfølging. Ved oppstarten blir deltakerne, menn mellom 30 og 65 år, behørig veid og målt, mens det ble målt blodtrykk og tatt blodprøver.

Prosjektet er rettet mot dem som kanskje ikke er så flinke til å trene, forteller Eivind Andersen fra Norges idrettshøgskole.

– Målet er å gi et program til mannlige fotballsupportere, som vanligvis ikke har et tilbud der ute, om å bli mer fysisk aktive. Dette opplegget er skreddersydd, og forhåpentligvis vil de like det, sier Andersen.

Fulltegnet på fem timer

Eivind Andersen

Eivind Andersen fra Norges idrettshøgskole er prosjektansvarlig for 'Kom i form med SIF'.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Det er en klar grunn til at de har rettet prosjektet mot nettopp fotballsupportere.

– For å være ærlig er det et skalkeskjul. Hvis programmet hadde kommet fra Norges idrettshøgskole, er det ikke sikkert alle hadde blitt med. Ved å gi det til klubbene og la dem kjøre programmet med sine trenere, er det kanskje mer attraktivt for supporterne, sier Andersen.

Det er liten tvil om at strategien er vellykket. Blant Godset-supporterne trengte prosjektet hundre deltakere. Da invitasjonen ble lagt ut, tok det bare fem timer før alle plassene var fylt opp.

– Kan heie mer

Gjennom de tolv første ukene møtes deltakerne en gang i uka. Da jobber de sammen for å nå sine mål, og de hjelper hverandre. Så blir deltakerne overlatt til seg selv, fram til de møtes igjen et år etter oppstart for å oppsummere hvordan det har gått.

Supportere fra tre eliteserieklubber har blitt invitert til å være med på prosjektet. De andre klubbene er Rosenborg og Vålerenga.

Godset-supporterne er enige om at de kommer til å bli enda bedre som den tolvte spilleren på laget nå. Strømsgodset kommet til å vinne flere kamper når supporterne er i bedre form, mener de.

– Da kan vi heie mer på tribunen, og vi kan helt klart vippe kampen i riktig retning de siste ti minuttene, avslutter supporter Kyrre Frøyd.

Kyrre Frøyd

Kyrre Frøyd trengte ekstra motivasjon for å få et sunnere liv. Det mener han å få gjennom prosjektet,

Foto: Tordis Gauteplass / NRK