NRK Meny
Normal

Fotballkort for voksne

Fotball-EM i Frankrike dreier seg ikke bare om mange timer foran TV-skjermen. For flere fotballentusiaster er det også hardt arbeid med å samle bilder av alle spillerne i en perm. Igjen samler folk på fotballkort, og det er ikke nødvendigvis barna som er de ivrigste samlerne.

Fotballkort

Interessen rundt fotballkort blusser opp under store mesterskap som fotball-EM.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Ola Sørengen og Eivind Evensen er lærere ved Drammen videregående skole. Der er det de og ikke elevene som benytter friminuttene til bytting av fotballkort.

– Hvorfor i all verden bruker dere penger på noen klistrelapper?

– Da jeg så kortene i butikken tenkte jeg at ja, hvorfor ikke? Det var jo så gøy for 25 år siden, og da er det sikkert gøy enda. I voksen alder har man mer penger til å kjøpe store doser med klistremerker. Det gir større muligheter til å få et fullt album fort, sier Eivind.

Fotballkort

De to lærerne ved Drammen videregående har et mål om fulle album før EM er over.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Galskap

Helt fra de var åtte og ti år gamle har iveren etter å samle på fotballkort vært der. Samlingen av album begynner å bli stor, men det har sin pris å samle på kjente fotballspillere.

– Dette er galskap, for det er ikke akkurat billig. Hvis du skal ha fullt album koster det fort over 1000 kroner, sier Eivind.

Stort under mesterskap

Anders Klausen jobber i lekebutikken på Magasinet i Drammen. Han kan fortelle at salget av fotballkort er stort under mesterskap som EM og VM.

Fotballkort

Anders Klausen forteller at det også kommer noen damer for å kjøpe fotballkort i lekebutikken.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Daglig er det flere pappaer som kommer innom for å kjøpe kort. Jeg har også noen faste kunder som kommer innom flere ganger i uka. Noen forteller at de har samlet på fotballkort siden de var guttunger, mens noen samler sammen med barna sine, sier Anders.

Minner om barndommen

Lærerne dyrker en hobby som gir dem en følelse av å være små gutter igjen.

– Interessen for fotball blir større når man får fulgt med på lagene og lærer navn på spillere man ikke kan fra før, sier Ola.

Hva sier de hjemme når de ser at du bruker lønna di på dette?

– Det er barnslig, sier de da. Jeg kan være litt enig, men det er verdt det. For dette er morsomt.

Lærerne er heller ikke i tvil om hva som er drømmen med fotball-albumene.

– Det er jo selvfølgelig å få et fullt album før EM er over. Uten tvil, avslutter Eivind.