Hopp til innhold

Fotballag avgjør folkeavstemninger

NEDRE EIKER/DRAMMEN (NRK): Det er mye følelser som er knyttet til fotballag. Så mye at det gir utslag i folkeavstemninger.

Strømsgodset-Mjøndalen

Erik Midtgarden jubler for Mjøndalen foran Strømsgodset-fansen og nettopp fotball har for flere avgjort spørsmålet om kommunetilhørighet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

7. juni var det folkeavstemning i Nedre Eiker kommune. Da skulle innbyggerne bestemme om de ville si ja eller nei til Drammen og svaret ble nei.

MIF og SIF

For enkelte Mjøndalen-tilhengere ble nemlig hatet mot erkerivalen Strømsgodset avgjørende for om de stemte nei eller ja til sammenslåing av de to kommunene.

– Det har noe med Mjøndalen og Strømsgodset å gjøre. Jeg er MIF-supporter og derfor er det helt uaktuelt å slå seg sammen med Drammen og Strømsgodset, sier ei av de NRK treffer på gata i Mjøndalen et par dager etter valget.

Elly Thoresen (H)

Elly Therese Thoresen er leder for Høyre i Nedre Eiker.

Foto: Mari Hvamb / NRK

– Det er leit at så mange kanskje har latt seg styre av følelsene i denne saken, sier leder for Høyre i Nedre Eiker, Elly Therese Thoresen. Hun tror nemlig at følelsene kan ha tatt overhånd.

– Det tror jeg ganske bestemt. Mange har sagt til meg sagt at de har stemt etter magefølelsen og følelsen er at vi bør være alene.

Stemmer med hjertet

At innbyggerne stemmer med hjertet er tilfelle i mange kommuner.

Svein Tore Marthinsen

Marthinsen forteller at fotballinteressen kan ha hatt en betydning for de mest ihuga supporterne.

– Fra mange folkeavstemninger rundt om i landet ser vi at det er lettere å mobilisere for et nei-standpunkt når det er følelser og identitet med i bildet, sier valgforsker Svein Tore Marthinsen.

– Mjøndalen og Strømsgodset. Kan det være grunn nok til å stemme ja eller nei?

– Fotballinteressen er jo stor i området så det kan ha hatt en viss betydning for noen. Kanskje spesielt for dem som er mest ihuga, siden det ligger en motsetning der mellom de to lagene. Samtidig vil jeg tro at det er andre grunner som har vært viktigere for de aller fleste, sier valgforskeren.