- Må betale inngangsbillett til egen kommune

Beboerne på Meheia i Kongsberg mener at en bomstasjon i Saggrenda vil isolere de fra sin egen kommune.

Folkemøte i Meheia

Det var stort engasjement på folkemøtet i Meheia tirsdag kveld da de diskuterte den fremtidige bomstasjonen på E134.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I kveld avgjør kommunestyret i Kongsberg om det blir bomstasjon i Saggrenda.

Bomstasjonen skal finansiere nye E134 mellom Damåsen–Saggrenda, og Statens vegvesen har foreslått Saggrenda som sted.

I forslaget skal det koste 31 kroner per passering.

Men folk i Meheia er helt uenige i plasseringen og betegner den som urettferdig. De må nemlig betale hver gang de skal inn til kommunesenteret.

– Ulempe for innbyggerne

Gernot Ernst

Kommunestyremedlem og Meheia-beboer Gernot Ernst.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Gernot Ernst bor på Meheia med familien. Både han og kona jobber i Kongsberg. De to barna deres må flere ganger i uken kjøres på fritidsaktiviteter i Kongsberg.

Han sier at en bom på Saggrenda er bra for Kongsberg by og næringsparken, men en stor ulempe for Meheias innbyggere.

– Vi er nesten de eneste i Kongsberg kommune som må betale når vi kjører innenfor kommunen. Hver gang vi kjører til treninger eller jobb så må vi betale 31 kroner i fremtiden. Dette blir mye penger etter hvert.

– Vi mener at dette er urettferdig, og vi mener at bommen burde vært plassert på fylkesgrensen til Telemark, sier Ernst.

15 000 kroner i året

Fra 2019 og fremover så vil denne bommen i gjennomsnitt koste Meheias innbyggere 15000 kroner i året per bil, ifølge Ernst sine beregninger. Derfor vil de flytte bommen til fylkesgrensa i stedet.

– Vi mener at det hadde vært helt greit hvis den bommen blir plassert på veien mot Notodden. Det ville ikke forandret kostnadsberegningen nevneverdig, og vi hadde sluppet å betale inngangsbillett til vår egen kommune, sier Ernst.

I går hadde Meheias beboere et folkemøte der de diskuterte hvordan de på best mulig måte kunne påvirke kommunestyret.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bomstasjon på E134

Det er her Meheia-beboerne mener at en bomstasjon bør ligge.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Føler meg rundlurt

Statens vegvesen vil plassere bommen i Saggrenda fordi dette er nærme anleggsområdet. Ernst forteller at de tidligere har signalisert at plasseringen imidlertid kan diskuteres underveis.

Men i forslaget som skal vurderes i kommunestyret i kveld, er ikke dette lenger et alternativ, sier Ernst.

– Når forslaget til vedtak nå kommer inn i kommunestyret, så snakker de ikke om at dette kan diskuteres lenger. De sier derimot at dersom forslaget ikke blir vedtatt så vil denne veien bli utsatt veldig lenge.

– Jeg er også kommunestyremedlem, og jeg føler meg rundlurt. Jeg mener at jeg bør kunne dra til min kommuneadministrasjon uten å betale inngangsbillett.

– Vil bli isolerte

Marianne Bergan Tveito er en av de andre Meheia-beboerne som fortviler. Hun har tre barn, hvorav et er multihandikappet. Hennes øvrige familie bor i Kongsberg, og hun og mannen er avhengig av avlastningen de får fra familien.

Hun er redd for at en bomstasjon i Saggrenda vil gjøre at familien må betale for å hjelpe de i fremtiden.

Marianne Bergan Tveito

Meheia-beboer Marianne Bergan Tveito.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Ved å få en bomstasjon så vil vi bli isolerte fra familien vår. De må betale for å komme til oss, og da er det ikke sikkert at de ønsker å komme like ofte som de gjør i dag.

Vil kjempe

Tveito mener at bommen vil få store konsekvenser for alle beboerne.

– Vi blir isolerte fra kommunen vår. Vi må betale mye penger for å dra til Kongsberg, og venner og familien i Kongsberg kan ikke besøke oss så mye. Vi får sannsynligvis også reduserte huspriser hvis vi skulle ønske å selge.

Hun sier de nå skal kjempe for at kommunestyret forstår deres situasjon.

– Vi må bare stå på og kjempe for saken vår. Det er feil at vi, som de eneste innbyggerne i Kongsberg kommune, får minst glede av veien, samtidig som vi betaler mest.

Formannskapet har innstilt på å vedta forslaget til Statens vegvesen, og i kveld klokken 17 skal kommunestyret ta sin avgjørelse.