Søker etter savnet kvinne med hund

Politiet bekrefter at det er små sjanser for å finne den savnede kvinnen etter brannen ved bo- og omsorgssenteret i Kongsberg.

Brann på Kongsberg

Flere av boenhetene er blitt alvorlig skadet i brannen.

Foto: Odd Iversen / NRK

innsatsleder Kjell Eivind Rilvaag

POLITI: Innsatsleder Kjell Eivind Rilvaag ved Sør-Øst politidistrikt.

Foto: Odd Iversen / NRK

En kvinne er fremdeles savnet etter brannen på omsorgssenteret på Kongsberg natt til julaften. Politiet forteller at søket fortsetter første juledag og at en kriminalsøkshund er hentet inn for å bistå.

– Den leiligheten vi søker i nå er veldig utbrent, så vi må gå relativt grundig til verks og være nøyaktige. Derfor tar det lang tid, forteller innsatsleder og politioverbetjent Kjell Eivind Rilvaag ved Sør-Øst politidistrikt til NRK mandag.

Han bekrefter at det er små sjanser for å finne den savnede kvinnen i live.

– Med mindre hun har kommet seg ut av huset - og det har vi ingen indikasjoner på - er det små sjanser for det, sier Rilvaag.

22 beboere ble evakuert

Rett etter klokken halv fire natt til julaften kom meldingen til politiet om brann på Skinnarberga bo- og omsorgssenter på Kongsberg. 22 beboere ble raskt evakuert av nattepersonalet ved senteret.

– Det var tre nattevakter på jobb som raskt satte i gang evakuering. Det er heldøgnsbemanning på helsehuset rett ved siden av. Personalet der bisto med evakueringshjelp. De har gjort en formidabel jobb alle sammen, sier pleie- og omsorgssjef i Kongsberg kommune, Gunhild Bergsaker.

En eldre kvinne som er beboer ved senteret er fortsatt savnet etter brannen.

– Vi har fremdeles ikke kontroll på hvor hun er. Vi leter også ute i området rundt bygget for å se om hun kan ha tatt seg ut, forteller Rilvaag.

Politiet går ut ifra at kvinnen var inne i bygget da det begynte å brenne.

Evakuert ut i pysjamasen

Svein Strandås

PÅRØRENDE: Svein Strandås har både mor og svigerfar som bodde her på Skinnarberga bo- og omsorgssenter. Begge ble reddet ut.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Slik jeg forsto det gikk evakueringa fint. De virka veldig rolig da vi traff dem, forteller Svein Strandås, som har både mor og svigerfar boende på omsorgssenteret.

– Jeg trodde det ikke var så alvorlig, men da vi kom nærmere så jeg at det var overtent og skjønte at det ikke var mye igjen.

Flere av de evakuerte er i 80- til 100-årsalderen.

Bergsaker sier hun har fått snakket med noen av de evakuerte. De har ifølge henne vist en forbilledlig håndtering av situasjonen.

– Dette er beboere i 80-, 90- og 100-årsalderen som ikke lar seg lett vippe av pinnen, der de står i tøfler og slåbrok. De var veldig takknemlige og tok situasjonen med slående ro, sier hun.

Utbrente leiligheter

Gunhild Bergsaker

KOMMUNALSJEF: Pleie- og omsorgssjef i Kongsberg, Gunhild Bergsaker.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Brannvesenet holder fortsatt på med etterslukningsarbeid. Senere skal politiet sende inn teknikere som skal finne ut av hva årsaken til brannen er. Flere av leilighetene er utbrente og ubeboelige.

– Vi er i kontakt med alle pårørende, så flere blir tatt hånd om av familie. De som har behov for omsorgsboliger har vi klart å finne ledige plasser til, slik at vi kan sikre at de får en god julekveld, selv om de har vært gjennom en brann natten før, forteller Bergsaker.

Beboerne har foreløpig ikke tilgang til eiendelene sine inne i boenhetene.

For Svein Strandås og hans familie handler det nå om å få feira en normal jul.

– Det er om å gjøre å få kledd dem opp, de sitter der i bare pysjamasen. Så skal vi ta med dem hjem, og prøve å få lagd jul.