Første rettssak mot utbyggere

DRAMMEN (NRK): Om en måned starter den første av flere rettssaker mot utbyggere som er tiltalt i korrupsjonssaken i Drammen.

Drammen tinghus

Her i Drammen tingrett skal rettssakene mot de tiltalte utbyggerne gå.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Den 20. mars må den første tiltalte møte i Drammen tingrett. Til sammen har politiet fått 27 saker som etterforskes. Seks av sakene er ferdig etterforsket og sendt over til statsadvokaten for påtaleavgjørelse. I tre av sakene er tiltalebeslutningen klar.

– Jeg har begynt å se på den sjuende saken nå og håper å kunne sende den inn til statsadvokaten i løpet av neste uke. Det sier politiadvokat Hans Lyder Haare.

– Ytterligere tre mistenkelige saker

I tillegg har politiet fått ytterligere tre byggesaker der det er mistanke om at det kan ha skjedd korrupsjon. Sakene har kommet til politiet denne uken etter at advokatfirmaet Deloitte gransket Drammen kommune etter avsløringer om korrupsjon.

– Jeg vil ikke kalle det en anmeldelse, men Deloitte mener det er verdt å ta en nærmere gjennomgang av sakene, forteller Haare.

Hans Lyder Haare

Det blir en travel vår og høst for politiadvokat Hans Lyder Haare som har jobbet med korrupsjonssaken i Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Krass kritikk i granskingsrapport

For noen uker siden ble rapporten fra advokatfirmaet Deloitte lagt frem for politikerne i Drammen. Byggesaksavdelingen fikk sterk kritikk i rapporten som pekte på svakheter i avdelingen over flere år.

– Hva slags saker dreier det seg om?

– Disse sakene er relativt like. I svært mange av sakene er det ønsker om å etablere en ekstra boenhet i et eksisterende bolighus, sier Haare.

Venter på tiltalen mot de to ansatte

Politiet mener utbyggerne har betalt to kommuneansatte som nå er siktet, for å få gjennom byggesakene sine. Det er det retten nå skal avgjøre. Alle risikerer fengselsstraffer.

De neste to rettssakene kommer opp for Drammen tingrett i mai og juni.

Det er ventet at en tiltale mot de to tidligere ansatte i byggesaksavdelingen vil foreligge i løpet av våren. En eventuell rettssak skjer mest sannsynlig til høsten. Haare mener det vil bli satt av minst fire uker til hovedsaken.

NRK har også vært i kontakt med advokatfirmaet som skal forsvare tiltalte i den første rettssaken. Men de vil ikke kommentere saken før de har fått snakket med tiltalte.