NRK Meny
Normal

Forsket på fising

«Hva fiser vi mye av?» Det var spørsmålet 2. klasse ved Uvdal skole i Buskerud ville finne ut av. Nå får elevene skryt av Norges forskningsråd for sin fiseforskning.

Forsket på fis

2. klasse på Uvdal skole har blitt fiseforskere.

Foto: Åsa Gravås

Forskningsprosjektet var klassens bidrag til årets nysgjerrigper, et tiltak Norges forskningsråd startet i 1990 for å øke barns interesse for å forske og oppmuntre til nettopp det å være nysgjerrig.

Noterte antall fis

Fiseforskning

Mye mat måtte testes for å finne svar på forskningsspørsmålet.

Foto: Åsa Gravås

Selve forskningen gikk ut på å prøve ut forskjellige matretter, forteller elev Caia Snarheim.

– Vi hadde besøk av en ernæringsfysiolog som fortalte oss litt mer om fis og at man kanskje feis mer av mat med mye fiber i. Så fikk vi tips til forskjellige matretter med mye fiber i som de skulle teste ut. Vi lagde og spiste maten, så måtte vi notere ned hvor mye de feis i løpet av dagen.

– Vi testa kålstuing, kjøttkaker, ertestuing, blomkål- og brokkolisuppe. Vi testa også eple og eplejus, cola light og Läkerol-drops.

Drops og Cola Light

Til slutt ble det kåret en vinner.

– Vi fant ut at vi fiser mest av Cola Light og Läkerol-drops, fordi det var det alle hadde notert at de hadde feset mest av.

Til sammen ble det notert 195 fis på 13 elever i løpet av bare en dag av Läkerol og cola light, og det luktet etter hvert stramt i klasserommet, forteller Caia.

– Det stinka!

Får skryt

Blant 117 innsendte bidrag til "Årets Nysgjerrigper" ble prosjektet det eneste fra Buskerud som sammen med 24 andre fra hele landet ble tatt ut til selve finalen.

Dessverre nådde de ikke helt opp, men de får nå skryt av Norges forskningsråd.

Juryen skriver blant annet:

«Dette er en morsom problemstilling, og det er fint at dere har vært så aktive mens dere har forsket! »

«Det virker som om dere har hatt det gøy med denne oppgaven, og prosessen er godt dokumentert i en fin rapport med mange bilder. Sist, men ikke minst, er det flott at dere deler resultatene med andre!»

Guttas forslag

Fiseforskningen ble et faktum etter en avstemming i klassen, sier Caia.

– Vi skulle skrive ned hva vi likte best på et ark og så stemte vi i klassen.
Først hadde vi spørsmålet; hvorfor fiser vi mye når vi spiser mye ertestuing? Men så feis vi ikke så mye av ertestuing, så da bytta vi til Hva fiser man mye av?

– Hvem foreslo fisingen?

– Det var nok guttene som kom med forslaget, det var en som het Henrik.