Foreldre kvier seg for å la barna sykle alene

DRAMMEN (NRK): Nye regler gjør at barn kan sykle alene til skolen når foreldrene mener at det er greit, men når er det? Det skal forskere nå finne ut av.

sykler

ALENE: Rektorer kan ikke lenger nekte elever å sykle alene til skolen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Fra august i fjor ble aldersgrensen for å sykle alene til skolen fjernet. Det betyr at det er foreldrene selv som vurderer når barna er klare for å sykle på egen hånd, men mange synes det er en vanskelig avgjørelse å ta.

Sykkeltur

Cecilie Stråle på tur sammen med Elida (4) og Lukas (6).

Foto: Merete Glorvigen / NRK

– Jeg synes det er vanskelig å vurdere. Det er i hvert fall ikke i 1. klasse, og heller ikke 2. klasse, sier Cecilie Stråle.

Hun er på sykkeltur sammen med Elida (4) og Lukas (6) på Gulskogen i Drammen. Dette er 6-åringens tredje sykkelsesong uten støttehjul, men moren synes det er vanskelig å si når han er moden nok til å sykle alene.

Forsker på små syklister

Cecilie Stråle er langt fra alene. Mange foreldre har tatt kontakt med Trygg Trafikk for å få råd de siste månedene.

– Det handler om mer enn å ikke miste balansen og velte. Det handler om å se seg om til flere sider og skjønne at det kan komme en bil ut fra en avkjøring du ikke ser, sier distriktsleder Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk Buskerud.

Anne Marit Jordheim

Distriktssjef Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

I samarbeid med SINTEF gjennomfører nå Trygg Trafikk et forskningsprosjekt for å finne ut hva slags opplæring som vil være best egnet for små syklister. Ved hjelp av eye tracking-teknologi får de svar på hva barna ser på når de sykler.

– Det er ganske interessant å se et barn som sykler tvers over veien mens det ser på noe spennende og ikke trafikken i det hele tatt, sier Jordheim.

– Øv med barna

Anne Marit Jordheim oppfordrer foreldrene til å trene sammen med barna for å gjøre dem trygge i trafikken.

Svein Fagervold

Svein Fagervold i Syklistenes landsforening.

Foto: privat

– Det er et godt råd å vurdere veien som en syklist. Du kan sykle etter barnet og se hvordan det tar valgene sine, hvor det stopper og om det gir riktige tegn.

Syklistenes landsforening har lenge kjempet for at foreldrene skal avgjøre når barna skal sykle til skolen. Fagkonsulent i landsforeningen, Svein Fagervold, påpeker at det også betyr at det er foreldrene som får ansvaret for opplæringen i trafikken.

– Foreldre skal fungere som barnas ører og øyne. Det er foreldrene som kan si hold deg til høyre, stopp og nå kan du sykle over. Du må være en pedagog samtidig som du sykler sammen med barna, sier Fagervold.