Innfører forbud mot off piste-kjøring

Politiet i Buskerud har bestemt seg for å innføre et midlertidig forbud mot off piste-kjøring i Hemsedal. Forbudet kommer etter to snøskred utløst av skikjørere denne uken.

Off-piste skihopp

Politiet stenger et område i Hemsedal for skikjøring midlertidig. De som trosser forbudet kan få bøter.

Foto: CAREN FIROUZ / Reuters

Buskerudpolitiet velger nå å ta grep etter to redningsaksjoner i Hemsedal den siste uken. Nå innfører de midlertidig forbud mot å ferdes utenfor skiløypene.

– Reidarskaret i Hemsedal vil bli sperret av. Det er meget stor rasfare, og vi har i løpet av den siste uken hatt to meget uheldige episoder der oppe. Ved den ene anledningen omkom én person, sier operasjonsleder Lars Kristian Evensen i Nordre Buskerud politidistrikt.

Saken fortsetter under bildet.

Kart over Reidarskaret

Politiet har lagt ut dette kartet på sin Twitter-konto der de viser hvor det nå er ulovlig å ferdes.

Foto: Politiet

– Kan få bøter

Forbudet innføres for å forebygge at nye lignende hendelser skjer.

– Jeg håper at folk bruker hodet, og at de ikke setter utfor i disse farlige områdene, sier Evensen.

Han forteller at politiet allerede har tatt affære.

Hemsedal skisenter

Både eksperter og flere skikjørere NRK snakket med ved Hemsedal skisenter fredag, tror ikke et forbud mot kjøring utenfor løypene vil hjelpe.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi har satt opp plakater med politiets logo der det står at det er midlertidig forbud mot kjøring og ferdsel i området. Personer som bryter dette kan risikere bøter, advarer Evensen.

– Hvordan skal dere håndheve dette?

– Vi kommer ikke til å ha patruljer der, men går det nye ras der personer er involvert så kan de vente seg et oppgjør med politiet etterpå, sier Evensen.

– Hvor lenge varer dette forbudet?

– Inntil videre. I dag er det meget stor rasfare i området, og forholdene vil bli fulgt opp av personer som har greie på skred, sier operasjonslederen.

– Tror ikke forbud vil hjelpe

Erlend Sande er off piste-kjører. Han er imot at politiet nå innfører forbud.

– Jeg mener at det skal være skikjøreren som tar avgjørelsen om å kjøre eller ikke, slik vi alltid har gjort. Jeg tror ikke et forbud vil redde liv, men kun gjøre det mer komplisert. Det kan føre til at folk ikke melder ifra om skred, for eksempel, sier han.

Claus Ryste, alpint sportssjef i Norges Skiforbund, tror ikke et forbud mot kjøring utenfor løypene vil hjelpe.

– Jeg tror et forbud blir vanskelig å håndheve. De mest ekstreme kjørerne vil kjøre utenfor løypene uansett.

Sportssjef for alpinlandslaget Claus J. Ryste

Claus Ryste, alpint sportssjef i Norges Skiforbund, tror de mest ekstreme kjørerne vil kjøre utenfor løypene uansett om det skulle komme et forbud.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Flere snøbrett- og skikjørere NRK snakket med i Hemsedal fredag samstemmer med Ryste. Mange mener et forbud vil ha lite å si for dem som kjører off piste, fordi det er en morsom måte å kjøre ski på, enkelt og greit.

Claus Ryste mener det ikke finnes noen enkel løsning på problemet. Skikjørere vil alltid søke løssnøen fordi det gir en bedre kjøreopplevelse.

– Det viktigste er nok informasjonsarbeid. Det å høyne kunnskap og respekt, og kanskje få kjørerne til å unngå de mest ekstreme plassene.

Han mener også at skistedene kan gjøre et stort informasjonsarbeid.

– Skianlegget har intet ansvar

Trond Østby

Daglig leder for skisenteret i Hemsedal, Trond Østbye, sier de sørger for god merking og at de setter opp varselplakater om skredfare.

Foto: Hemsedal Skisenter

Daglig leder for skisenteret i Hemsedal, Trond Østbye, sier likevel skianlegget ikke har noe ansvar for folk som kjører utenfor løypene.

– Jeg synes det er veldig trist at folk kjører utenfor løypene, men vi har null ansvar for dem dersom de gjør det.

Informasjonen i Hemsedal er likevel god, mener daglig leder. Han sier de sørger for god merking og at de setter opp varselplakater om skredfare.

– Både i bunnen av bakken og oppover står det skilt med varsel om skred. Vi har også varselskilt der det kan tenkes at folk kjører ut av løypene, så informasjonen skal det ikke være noe å si på.