Bruker sommeren til å jobbe for vinteren

Forberedelsene til vinterens skisesong er for lengst i gang flere steder.

Noen bruker hele sommeren på å lage din vinter bedre.

Løypebas Bjørn Elling Prøis er en av mange som bruker sommeren på å forberede dine skiturer til vinteren.

Ryddesaga høres på lang avstand. Den brukes til å kutte busker og trær langs kilometervis med løyper på Konnerud i Drammen.

For selv om det er sommertid og bading på programmet for de aller fleste, er det mange som jobber med å forberede dine skiturer den kommende vinteren.

– Må begynne tidlig

Løypebas Bjørn Elling Prøis vil at skiløperne skal ha fine forhold når snøen kommer.

– Ja, vi må jo tenke på at snøen kan komme tidlig, og det er best å begynne så fort som mulig med dette arbeidet. I de traseene der det er mest jord og der det vokser mest så prøver jeg å drøye ryddingen til utpå høsten.

– Hva gjør du med det du kutter ned nå?

– Det blir liggende, om tre-fire år så er det ingen som tenker på det mer. Da er det borte, for det forsvinner i gresset etter hvert.

Kutter og fyller på jord

Prøis har ansvaret for mellom 70 og 80 kilometer løyper på Strømsøsiden av Drammen. Noen områder rydder han hver høst andre kan han ta hvert annet år, eller sjeldnere.

Rydder løyper

I denne delen av løypa kan snøen og løypemaskinen bare komme.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

I tillegg til å kutte busker og trær skal det graves og fylles på jord og stein i en av de populære løypene som kalles Sagdamrunden i løpet av sommeren.

– Vi skal i alle fall gjøre så godt vi kan for å gjøre runden så slett som mulig. Jo slettere den blir, jo tidligere kan jeg begynne å tråkke skiløyper på de første snøfallene, sier Prøis.

– Skogen er uforutsigbar

Selv om han gjør en grundig jobb nå i sommer og kutter alle trær som han tror vil henge ned i skisporene når snøen legger seg, så blir det alltid noe ryddejobb også i vinterhalvåret i tillegg til selve løypekjøringen.

– Dette er jo noe som er i stadig utvikling, skogen vokser og det er ikke så lett å kontrollere. Kommer det et skikkelig snøfall med 20 til 30 cm våt snø, så er det umulig å beregne nå hva som kommer til å ligge nede her til vinteren.

– Gleder du deg til vinteren selv, eller liker du sommeren best?

– Jeg er veldig glad i sommeren, så hvis snøen lar vente på seg til november, så syns jeg ikke det gjør noe. Og kommer snøen for tidlig så er vi kanskje ikke helt ferdig med det vi skal ha gjort i løypene, så november syns jeg egentlig er et greit tidspunkt for den første snøen, sier Prøis.