Hopp til innhold

– For lite kunnskap rundt bruk av overvåkningskamera

Datatilsynet får stadig spørsmål om lover og regler for bruk av overvåkningskamera fra privatpersoner, virksomheter og arbeidsgivere. Folk setter seg for lite inn i regelverket, mener tilsynet.

Overvåkningskamera

Folk setter seg for lite inn i regelverket for overvåkningskamera før de monterer opp overvåkningskamera, mener Datatilsynet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Hittil i år har Datatilsynet fått rundt 500 henvendelser fra både privatpersoner, virksomheter og arbeidsgivere som er usikre på hvilke regler som gjelder for overvåkningskamera.

– Noen arbeidsgivere tar kontakt før de setter opp kamera, mens andre lurer på regelverket etter at kamera er installert i bedriften. Ansatte tar også kontakt fordi de reagerer på bruken av kamera på arbeidsplassen sin, sier kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra.

– Erfaringene våre tyder på mye kunnskapsløshet blant folk når det gjelder kameraovervåkning.

– Kan for lite om regelverk

Ove Skåra, ny informasjonssjef i Datatilsynet.

Kommunikasjonsdirektør Ove Skåra mener mange slurver med å melde fra til Datatilsynet når de skal montere opp overvåkningskamera.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Overvåkningskamera er både lett tilgjengelighet og mulig å håndtere av enhver uten teknisk kunnskap, noe som fører til at kamerautstyr som ikke oppfyller regelverket blir hengt opp, tror Skåra.

Les også: Flere er bekymret for overvåkning

På arbeidsplassen kan arbeidsgivere av ulike grunner ha særskilte behov for å sette opp overvåkningskamera.

Les også: – Sommervikarer blir overvåket av sjefen

Les også: Med sjefens øyne i nakken

– Ofte er grunnen å ivareta de ansatte sin helse og sikkerhet. I en bank må de ansatte for eksempel finne seg i overvåkning, med tanke på fare for ran, ofte er de også glad for dette, sier Skåra.

– Overvåkningen skal ikke være en belastning for de ansatte på noen måte.

– Ville sikre de ansatte

Thomas Voldmo, Drammen Møbler AS

Grunder og styreformann for Drammen Møbler valgte å sette

Foto: Privat

I juli i år fikk Drammen Møbler AS varselbrev fra Datatilsynet om kameraovervåkning som ikke oppfylte tilfredsstillende krav.

Møbelforretningen var i en ombyggingsfase, og da varer og verdier begynte å komme ønsket bedriften å ha tilsyn med aktiviteten på byggeplassen.

Bedriften leide derfor inn et profesjonelt selskap til å henge opp overvåkningskamera. Ett av kameraene viste deler av det som etter hvert har blitt pauserommet. Da brevet fra Datatilsynet kom, ble kameraet straks fjernet.

Overvåkningskamera skulle sikre de ansatte og verdiene i bygget. Personalrom var aldri vår intensjon å overvåke. Det er viktig for oss å holde alle lover og regler, sier gründer og styreformann for Drammen Møbler AS, Thomas Voldmo, som mener leverandøren kunne opplyst mer om regelverket.

Fagmøbler Drammen

Leverandøren av overvåkningskamera kunne opplyst mer om regelverket, mener Drammen Møbler AS.

Foto: Rubina Butt / NRK

– Meld fra til Datatilsynet

Oppsett av overvåkningskamera skal meldes fra om til Datatilsynet på forhånd, slik at overvåkningen blir offentlig godkjent. Dette slurver mange med, i følge Datatilsynet.

– Alle bør lese veiledning på Datatilsynet sin nettside før man setter opp kamera. Skal ansatte overvåkes, bør man ha en prosess med de ansatte og tillitsvalgt først, opplyser kommunikasjonsdirektør Skåra.

Forhåndsregler kan unngå brudd på personopplysningsloven.